≡ Menu

Лечение от пухоперояди по състезателните гълъби (Mallophaga)

Лечение от пухоперояди по състезателните гълъби (Mallophaga) Паразитите са много сериозен проблем при спортните гълъбите и пухопероядите са едни от тях. Те са малки, с дълго тяло, кафяв цвят и широка глава. Те гризат перата и кожата на гълъбите с помощта на добре развити челюсти. Имат 6 крака с по 2 нокътя, които им помагат да се придвижват по перата на гълъбите без да падат. Пухопероядите ядат част от перата и кожата на състезателните гълъби, като обикновено се крият в опашката, крилата, главата и шията на птиците. Състезателните гълъби са в голям риск от тези паразити.

Яйцата на пухопероядите са с жълтеникаво сив цвят, интересното при тях е, че биват снасяни на купчини. 30 дни по-късно от яйцата се излюпват ларви, които по-късно стават възрастни паразити.

Разпространението на пухопероядите става чрез допир между птиците или когато споделят едно и също гнездо, също по време на оплождането.

Лечение от пухоперояди по гълъбите Симптомите които обикновено се проявяват са свързани с поведението на спортните гълъби. Те започват да кълват и разкъсват перата си, основно на опашката и по крилата. Поради силния сърбеж птиците са раздразнителни и разраняват кожата си. В по-късен стадий на болестта се забелязват оголвания на кожата и липса на пера на определени места, като например корема, шията и гърба. Може да се стигне до много крайни състояния в които птиците остават почти без пера.
Паразитите се забелязват лесно през лупа, през която можете да видите и яйцата им.

Лечението е свързано с бани с разтвор на хлорофос от 0,5 процента във вода. Това е противопаразитен препарат, който е много ефективен, но лечението трябва да се повтаря на 14 дни, поради размножителния цикъл на паразита.

Профилактиката също е добра идея, тя се прави с баня от 1 мл., разтвор на формалин в 10 литра вода. Дезинфекцията на клетките, поилките и като цяло гълъбарника се прави с 3 процентов воден разтвор на сода каустик. От изключителна важност за да се избегне заразяването с този паразит и разпространението му сред спортните гълъби е поддържането на добра хигиена и чисти и проветриви помещения.

Наличието на пухоперояди при гълъбите е сигурен знак, че не се грижите добре за птиците си и за да предотвратите заразяването с тези паразити трябва да дезинфекцирате и почиствате гълъбарника редовно.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!