≡ Menu

Лечение на Спирохетоза при спортните гълъби

Лечение на Спирохетоза при спортните гълъби Спирохетозата е една от многото заразни болести по спортните гълъби. Тя има остра и хронична форма. Микроорганизмът, който причинява това заболяване е тънък с нишковидна спираловидна форма и е много подвижен, като се движи чрез камшичета. Тези камшичета са увити около клетката и тя се движи като се върти около оста си спираловидно, като тирбушон.

Размножаването става чрез надлъжно делене. Спирохетите обикновено са анаеробни, което означава, че живеят в без кислородна среда и са самостоятелни. Тази болест се разпространява чрез външни паразити, които смучат кръв. Това са обикновено кокошинки, дървеници и кърлежи, като болестта съществува на всички места където те са разпространени. Тези паразити се срещат най-често в умерените климатични зони, както и в тропически зони. Заразяването става и чрез вдишване, орално, подкожно и венозно. Кърлежите са най-честите разпространители.

Младите спортни гълъби са в по-голям риск от заразяване, но спортните гълъби могат да се заразят във всяка една възраст. Не добре хранените гълъби, и тези които живеят в лоши условия се разболяват много по-често. Обикновено повече спортни гълъби се разболяват по времето на развитието на кърлежите, но понеже те не са единствения източник на зараза, спирохетозата може да се наблюдава през цялата година.

По-често спирохетозата протича остро и много рядко хронично. Спирохетите се размножават много бързо и отделят токсини във вътрешните органи на гълъбите, така те ги увреждат. Кръвта и нервната система са най-засегнати. Инкубационният период на болестта е от 4 дни до една седмица, като първите признаци са апатичност, жажда, повишена температура до около 43 градуса и диария. Наблюдава се слабост в крайниците на спортните гълъби, парализа, понякога пълна и птиците стоят със затворени очи. Те се крият в ъглите на гълъбарника, не могат да летят и се придвижват трудно. Перата около клоаката се изцапват и кожата на спортните гълъби става жълтеникава.

Далакът е силно увеличен и с кръвоизливи. Сърцето дегенерира и също се наблюдават кръвоизливи. Черния дроб е с увеличен размер и с червеникав оттенък покрит с бяло-жълтеникави некротични огнища големи колкото зърно от просо. Увеличени са и бъбреците и са с блед, сивкав или жълтеникав цвят. В задната част на червата се наблюдава жълто-зелено съдържание.

Как се открива болестта Спирохетозата

Нужно е лабораторно изследване с микроскоп, за да се постави правилна диагноза.

Болестта Тифус

Тифуса е друга болест при която също се наблюдава увеличен далак и некротични огнища по черния дроб за това е важно да се направи бактериологичното изследване.

Гълъбовъда трябва да реагира много бързо при възникване на болестта, за да се предпазят здравите гълъби от заразяване. Болните гълъби се отстраняват и лечението трябва да започне незабавно. Същевременно се започва профилактика на здравите гълъби с препарати против спирохетоза.

Арсеновите препарати се използват успешно за лечението на тази болест. Това са Атоксил, Новарсенол, Осарсол, Фармазин, Новарсенфенамин. В самото начало на болестта е много ефикасно да се дава Осарсол. Медикаментите за Кокцидиоза, които са от арсеновата група също са ефективни. Понеже гълъбите имат силна жажда, медикаментите се дават в питейната вода.

Основните приносители на това заболяване са дървениците и кърлежите. За това се внимава да не се допуска заразяване с тези паразити.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!