≡ Menu

Кокцидиоза по гълъбите

Кокцидиоза по гълъбите Лекуване на Кокцидиозата по гълъбите, и профилактични мерки

Кокцидиозата представлява чревно (интестинално) заболяване, което се среща много често сред спортните гълъби. Кокцидиите са изключително често срещани протозои и се развиват в тънките черва на гълъбите. Заболяването се среща както при домашните, така и при дивите гълъби, а също и при много други видове птици.

Кокцидиозата се причинява от едноклетъчни организми, които заедно с трихомонадите са най-разпространените зарази при гълъбите.
Тези паразити са от рода Eimeria и Isospora от семейство Eimeridae. Като вариациите които са най-разпространени се наричат E.labbeana и Е.columbarum. Тези видове паразити могат да заразят само гълъбите. Кокцидиите биват обвити с ципа, която ги предпазва от условия в средата, които могат да не са добри за тях. След като съзреят, тези микроорганизми могат да заразяват и други гълъби.

Кокцидиите могат да оцелеят повече от 2 месеца в почвата и гълъбите се заразяват с тях, като ги погълнат. Около седмица след заразяването, гълъбите започват да отделят с екскрементите си ооцисти. Най-рисков сезон за разпространяване на болестта е пролетта и лятото, когато има голям брой млади гълъби.

Обикновено кокцидии с които се заразяват гълъбите са от различни видове. Кокцидиозата е изключително смъртоносна и има случаи когато 80-90% от гълъбите умират. Най-голяма  е загубата при младите спортни гълъби. По-възрастните гълъби не боледуват толкова често, но продължават да пренасят заразата.

Гълъбите които все още са болни или са преминали през болестта, продължават да носят заразата. Те отделят кокцидии в почвата и заразяването става чрез замърсяване на водата и храната. Така здравите спортни гълъби поглъщат микроорганизмите и се разболяват. По време на състезателния сезон, заразяването може да стане и в преноските.

Лошите хигиенни условия в гълъбарниците са един от факторите, които значително влошават изхода на болестта. Смъртността в тези гълъбарници е много по-висока, особено когато са пренаселени и качеството на храната не е добро.

Симптоми на Кокцидиоза по гълъбите Симптоми на Кокцидиоза по гълъбите

Симптомите при младите гълъбчета са първоначално диария с лоша миризма която е слузесто-сивкава. В последствие в екскрементите се забелязва кръв, а в крайният стадий само кръв. Гълъбите са жадни и не се хранят. Крилата увисват и перушината изглежда настръхнала. Клоаката има следи от екскременти и кръв. Гълъбите получават анемия и парализа на краката и крилата. След около 4-5 дни гълъбите започват да умират, като обикновено в най-висока степен това се случва около седмица след като са се заразили. При гълъбите които са възрастни, не се забелязват много симптоми, обикновено, но не много често гълъбите внезапно умират. По-възрастните спортни гълъби, които вече са с намален имунитет също боледуват.

Симптомите са много типични за тази болест и обикновено тя не се сбърква лесно с друго заболяване. Все пак, лабораторни изследвания при ветеринар са оптималният вариант да се определи със сигурност диагнозата.
Сулфонамидните средства са много ефикасни срещу болестта. Те се дават на гълъбите чрез водата за пиене. Някои от тях са сулфаметазин (сулфатропин, дебенол, изофлуран (пиримал).

Профилактика на Кокцидиоза по гълъбите

Профилактика се прави с разтвори във водата от сулфамеразин 0,4% или сулфатиазол 0,5%. Когато има признаци на заболяването и е нужно лечение, дозите се увеличават двойно или се дава 0,1% разтвор на сулфаетоксипиридазин. Винаги спазвайте дозите и препоръките към всеки един от лекарствените препарати които използвате.
Има и по-нови препарати които са ефективни срещу кокцидиозата, това са Фуразолидон, нитрофенид, Furacilinum, Nitrofurazol, cocci-tricho, Коки-geel, coccimix, Amprol, Furacin, Furazol. Други препарати, които могат да се използват са Зоален, Ирамин Декоквинат, Салиномицин, Априноцид, Наразин, Клопидол, Диклазурил, Сендураницин, Робенибин. Чеви-кок също може да се използва, той е подходящ и по време на линеенето, понеже не пречи на правилното развитие на перата. През същото време се дават и витамини като EB12.

Не е желателно да третирате гълъби, за които само се съмнявате, че са заразени, но нямат видими симптоми, защото може да се наруши равновесието гостоприемник-патоген.
По същия начин са наблюденията, когато се развива салмонелоза, хелминтози, колиинфекция.
Тази болест е толкова разпространена, понеже лечението и профилактиката се влияят от изключително много фактори. Гълъбите оцелели, след заразяване с кокцидиоза имат имунитет.

Основните начини за профилактика са осигуряване на добри санитарно-хигиенни условия в гълъбарника. Помещенията в които живеят гълъбите трябва да са светли, сухи и да имат добра вентилация. Риска от заразяване на младите гълъби се намалява доста, когато те се отглеждат отделно от големите.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!