≡ Menu

Как да си приготвим сами ябълков оцет

Как да си приготвим сами ябълков оцет Ябълковия оцет: употреба и как да си направим домашен ябълков оцет

Ябълковия оцет е лекарство за всичко, перфектно питие за да останем здрави. Вече е бил използван от лечителите от стари времена, Сега и учените по целия свят са открили лечебните му сили.

Ябълковия оцет ви позволява да живеете по-дълъг и по-щастлив живот. В антични времена дневна доза ябълков оцет е била препоръчвана да регулира апетита и като цяло да стимулира здравето. Дори известните японски самураи са пили ябълков оцет да поддържат силата и издръжливостта си. И скоро и вие ще можете да пиете този оцет за да ви даде енергиен тласък.

Няколко учени вече са признали лечебният ефект на ежедневните порции ябълков оцет. Ето защо Американския автор Емили Такър, която е публикувала няколко книги на здравни теми преди, сега публикува “Оцетената книга” с повече от 300 различни рецепти и лечения с ябълков оцет. Тази книга е интересно четиво и рецептите лесно могат да бъдат направени в къщи. Това е без съмнение е най-пълната книга на киселината след нейното откритие преди около 10 000 години.

Тази книга описва резултатите от скорошно изследване, което е показало, че киселината е естествен източник на няколко витамини и минерали. Киселината съдържа повече от 93 елемента, които успешно помагат при различни заболявания. Просто си представете как една супена лъжица ябълков оцет съдържа витамини, минерали, ензими, амино киселини, пектин и бета-каротин.

Повече от 70 научни изследвания са доказали, че бета-каротина намалява риска от болести и засилва устойчивостта на тялото към тях.

Смята се че пектинът намалява холестерола и така понижава риска от болести на сърдечно-съдовата система.

Това може да се има предвид и при състезанията с гълъби, където ябълковият оцет силно допринася към поддържането на добро здраве при гълъбите. Ябълковият оцет е достъпен в много хранителни магазини, и вече е доказал стойността си през годините за спортните гълъби.

домашен ябълков оцет рецепта Ябълков оцет ползи

Какво лекува ябълковия оцет – ябълковият оцет като лекарство:

  • Подобрява метаболизма
  • Подобрява храносмилането
  • Намалява холестерола
  • Предотвратява отит
  • Третира кожни проблеми
  • Предотвратява обичайни заболявания свързани с остаряването
  • Придава мека, искряща кожа
  • Подобрява качествата на перата
  • Намалява и дори елиминира схващания и спазми
  • Отпуска уморените мускули
  • Предотвратява остеопороза (увеличеният риск от счупвания на костите)
  • Предотвратява болести на главата
  • Лекува уринарни проблеми
  • Намалява гъбичните инфекции
  • Лекува обикновени настинки
  • Убива бактериите в храната
  • Подобрява сърдечният ритъм и сърдечно-съдовата система
  • Понижава високото кръвно

Ябълки за домашен ябълков оцет Рецепта за ябълков оцет

Как се прави ябълков оцет в домашни условия, ето и така очакваната рецепта за ябълков оцет в домашни условия, която е изпитана лично от нас и подкрепена с подробно обяснение и снимков материал как Вие много лесно сами можете да приготвите ябълков оцет в къщи.

обелки от ябълки с цели сърцевиниобелки от ябълки Изпитана рецепта за ябълков оцет

Продуктите за направата на ябълков оцет са:

  • 4 килограма добре узрели сладки ябълки (Ще са Ви необходими само корите и сърцевините на ябълките плюс семките, но без дръжките!)
  • 350 грама бяла захар
  • 10 или 11 литрова туба от минерална вода
  • 2 препълнени лъжици пчелен мед
  • Вода за допълване
  • Ябълкова оцетна гъба, която се наричана още оцетна гъба „майка“

Ябълкова оцетна гъба майканово образуваща се оцетена гъба майка Ябълкова оцетна гъба

За оцетна гъба „майка“, ако нямате от къде да си я набавите не се тревожете, ако спазите всичко по направата на ябълковия оцет, тя сама ще се образува.

  • Ябълкова оцетна гъба се слага само за да забърза процеса на ферментацията и да гарантира материала Ви да не стане сладко вино, така наречения калвадос или джибри за ябълкова ракия, а как се прави ябълкова ракия е отделен въпрос. Затова смело почвайте, става и без ябълкова оцетна гъба в началото.

Колко време отнема правенето на ябълков оцет

Приготвяне на ябълков оцет в домашни условия не е никак сложна процедура, не отнема много време за първоначалната му направа, но после изисква малко повече внимание. Ето как се прави ябълков оцет у дома. И какво се прави след като материала е вече сложен в тубата.

Правене на ябълков оцет

Най-добре е да се ползва по-голяма туба, примерно от 10 или 11 литра, защото когато започне първичната ферментация на ябълковия оцет материала от ябълките започва да се вдига от мехурчетата, които се образуват при първичната ферментация на ябълковият оцет и така този материал достига гърлото на тубата, запушва го, но самата течност от която ще става домашният ябълков оцет започва бавно да изтича, защото минава без проблем. За да се избегне това не трябва да се пълни тубата до гърлото, затова ползвайте по-голяма туба.

рецепта за домашен ябълков оцет бързо и лесно Рецепта за домашен ябълков оцет бързо и лесно

В тубата се слага 5 литра вода, към която се прибавя 350 грама бяла захар, която трябва да се разтвори добре. За разтварянето на захарта запушваме тубата и започваме да разклащаме тубата, докато захарта се стопи напълно. Оставяте водата с разтопената захар да преседи една нощ отворена и покрита само с тензух.

На другия ден се измиват много добре 4 килограма добре узрели сладки ябълки по възможност домашни. От ябълките се обелват само корите, най-добре е това да се направи с белачка, така се получат еднакви и равномерни кори, това ще помогне за протичането на едновременна и равномерна ферментация на самият ябълков материал.

Обелените от ябълките кори се добавят в тубата след това обелените ябълки се разрязват на 4 равни части, изчистват се и всички части, които сме махнали от сърцевината на ябълките плюс семките, които са изключително важни се добавят в тубата при обелените кори. Покривате отвора на тубата с тензух и слагате ластик да не падне тензуха, така ще може да диша самият ябълков материал. С това първоначалната ви работа по подготовка на ябълковия оцет приключва.

Да не забравим

Kак се прави ябълков пай? Естествено с почистените ябълки, които Ви остават можете да си направите ябълков пай, ябълков сладкиш или пресен натурален сок, ако искате да ви е по-лесно, оставяме решението на Вас.

Правилно протичане на ферментацията на ябълковия оцет

За да започне правилна ферментация трябва тубата с материала да бъде в топло помещение с температура 24 – 26 градуса.

Грижи за ябълковия оцет

За да стане хубав ябълков оцет всеки ден, минимум по-един път трябва да се разбърква и то много добре. Ние правим разбъркването, като махнем тензуха, завием капачката и енергично разклащаме тубата в продължение на 1–2 минути, и след това слагаме тензуха и пристягаме с ластик, за да може да диша отново и да не влизат винени мушички.

След като се появят мехурчетата е започнала първичната ферментация, от начало тя е много бурна, но после затихва. При нас ферментацията на ябълковия оцет продължи около 16 дена, като към края си беше много слаба почти незабележима, а на 17тия ден материала от ябълки потъна на дъното, което е знак че е преминала първичната ферментация на ябълковия оцет.

Сега е настъпил момента да се отделят корите и сърцевините от течността, тук е момента да отбележа, че не сме ползвали никакви метални съдове и метални предмети, а само стъклени и пластмасови, защото бяхме чели, че не е добре за правилната направа на ябълков оцет да се ползва метал.

Прецеждате през едра пластмасова цедка за да останат частичките, които са като мътилка на дъното, отделяте течността в друга туба може и в стъклени съдове, кани дамаджани или шишета.

Корите и сърцевините се отделят в стъклена купа, те трябва да се изстискат много добре, да не остане сок, да не се губи сок, който ще стане ябълков оцет.

Може да се изстиска с помощта на тензух или само с ръце, но трябва да внимавате да не падат парчета от сърцевините, обелки или семки в течността. След като се прецеди, събираме на едно място течността за ябълковия оцет и към течността трябва да добавяте 2 пълни лъжици пчелен мед, запушвате тубата и разклащате много добре докато се стопи пчелния мед.

Точният момент за оцетна гъба

Не задължително, но препоръчително!

Направа на домашен ябълков оцет с оцетна гъба

Само ако имате, добавяте ябълкова оцетна гъба, по-горе споменахме за оцетна гъба „майка“.

В течността вече няма кори, семки или сърцевини и започва вторичната ферментация на ябълковия оцет и образуването на ябълкова оцетна гъба, независимо дали сте сложили оцетна гъба, тя трябва да се образува сама.

Ябълкова оцетна гъба при нас се образува на 26тия ден след началото на вторичната ферментация, но това е строго индивидуално и ще е според температурата в дома ви и при всеки ще по различно време.

Първите знаци за появата на оцетна гъба „майка“ са появата на тънък слой прозрачна желирана материя на повърхността на ябълковия оцет, която след време става матова, белезникава и остава на повърхността като тапа, но ако се разклати или наклони тубата, гъбата потъва на дъното и започва процес по образуване на нова ябълкова оцетна гъба на повърхността на ябълковия оцет. Ябълкова оцетна гъба, която е потънала на дъното остава жива, но си сменя цвета на златисто кафява.

За да имате букет от всички прекрасни качества на ябълковия оцет, той трябва да преседи минимум 2 месеца.

Добрият ябълков оцет трябва да има аромат на ябълки и вкус на оцет.

Ябълков оцет цена

Ориентировъчна цена на ябълковия оцет е около 7.00 лева.

Ако не ви се занимава да правите оцет има фирми, които твърдят, че произвеждат натурален ябълков оцет. Но оставяме на вас прецените дали да си направите или купите.

Ябълков оцет приготвяне

Домашен ябълков оцет рецепти в интернет има колкото искате, може да се ползват и други, ако ви се експериментира.

Много хора търсят рецепта за ябълков оцет на пол брег, но ние си харесваме нашенските бабени рецепти, но всичко е въпрос на вкус и личен избор.

Полезен  ли е ябълковия оцет, твърдо ДА.

За да сте по-здрави можете да си правите ябълков оцет и мед в чаена чаша пълна с вода се прибавят 1 лъжица пчелен мед и 1 лъжица ябълков оцет, разбърква се добре и се пие, но не го пийте на гладно!

Отслабва ли се от ябълков оцет

Много хора пият ябълков оцет за отслабване и твърдят, че се отслабва.

Ползите са много от дом.ябълков оцет.

Ябълков оцет във водата на гълъбите 🙂

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!