≡ Menu

Измръзване при спортните гълъби

Измръзване при спортните гълъби Рисковият период за измръзване на спортните гълъби са зимните месеци, когато температурите падат рязко, особено в дните с температури 0 и по-ниски градуси, трябва да се отделя специално внимание на състезателните гълъби и да се внимава да не се получи измръзване.

Основните признаци за измръзването са силно отичане, специално около пръстите на краката. То продължава около седмица и гълъбите разчесват краката си поради силен сърбеж. Това води до разраняване и кръвотечение. В най-лошите случаи този процес може да завърши с гангрена, а в изключително лоши случаи се откъсва част или целия крак.

Важно е когато се поставя диагнозата, да се имат предвид признаците и измененията, които са се случили, за да бъде тя коректна. Не трябва да се обърква измръзването с изгаряне или друго, например инфекциозно заболяване, като някои видове дерматит.
Основната ситуация в която се случва измръзването е когато краката на спортните гълъбите се намокрят при температури около и под нулата. За това трябва да се избягва къпането на спортните гълъби при тези температури. Също е добре да се държат в сухи, топли помещения с подходящо подово покритие.
Лечението става като гълъбите се държат в помещения, които се затоплят постепенно. Краката се мажат с мазнина, вазелин или антибиотична маз, като окси тетрациклинова маз.

Измръзване при гълъбите Профилактиката се свежда до осигуряване на подходящи условия за гълъбите през студените зимни месеци. Ако те живеят във волиери и затопляне на помещението не е възможно, е важно да се премахне водата, или питейната вода да се държи в съдове които не позволяват разливане, водата за къпане е задължително да се махне от волиера или гълъбарника. През зимата волиерите могат да се загърнат с найлон, като се оставя открита само предната част. Така се избягва течението, създава се завет за спортните гълъби и се избягва измръзването на гълъбите които седят във волиерите през зимните месеци.

Гълъбите също трябва добре да се наблюдават и да се реагира бързо в случай на измръзване, за да се избегнат сериозни увреждания.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!