≡ Menu

Затлъстяване на спортните гълъби

Затлъстяване на спортните гълъби Както всички живи същества, така и спортните гълъбите могат да страдат от затлъстяване. В този случай се натрупват излишни мазнини основно в областта на гърдите. Задължително трябва на споменем породите най-склонни към затлъстяване, това са породите които се отглеждат промишлено за месо, но принципно и всички други породи гълъби могат да страдат от това заболяване.

Признаци на болните от затлъстяване спортни гълъби

Основните признаци не са лесно различими, но към тях спадат лесна умора, задъхване, трудно излитане и кацане на гълъбите, нежелание да летят. Понякога спортните гълъби могат също и да загубят гласа си. Възрастните гълъби по-често страдат от затлъстяване, но всички гълъби които не се движат достатъчно и получават голямо количество храна са във висок риск и са склони да затлъстеят.

Етиология на затлъстяване на спортните гълъби

Етиологията е свързаната с малко движение, отглеждане на спортните гълъби в малки помещения, гълъбарници в които не могат свободно да се движат и разбира се постоянно изобилие от храна или неправилна храна за спортните гълъби. Волиерите са важно нещо за да се предотврати затлъстяването при спортните гълъби.

Болести свързани със затлъстяването при спортните гълъби

Някои заболявания също могат да доведат до затлъстяване, като например хипотиреоидизъм, влошената обмяна на вещества, заболявания свързани с черния дроб.

Затлъстяване на гълъби Затлъстяване на спортните гълъби лечение

Лечението се състои от диета и правилен подбор на храната на спорните гълъби при която строго се контролират дажбите храна. Те трябва да бъдат намалени, но в никакъв случай да не се допуска гладуване на гълъбите. Също в храната на спортните гълъби се намалят много или направо се изключат мазнините, и се включват витамини, за да нямат недостиг на полезни вещества. Спортните гълъби се пускат да летят редовно, за да изгарят излишните мазнини и като цяло да се подобри физическата им форма.

Затлъстели спортни гълъби с по-тежки заболявания

В случаите, когато затлъстяването е свързано с някакво по-тежко заболяване, гълъбите трябва индивидуално да се лекуват, като едновременно с контрол на храната трябва да им се осигури спокойно място са да могат да повишат постепенно физическата си активност, и когато са по-добре да прелитат от едно място до друго без да бъдат смущавани от други гълъби.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!