≡ Menu

Глисти при гълъбите, лечение и лекарства

Глисти при гълъбите лечение и лекарства Много неприятен и често разпространен проблем са глистите по състезателните гълъби и той води до много загуби и слаби постижения. Смъртността е особено висока при по-младите спортни гълъби, а при възрастните гълъби основните симптоми са отслабване и намалена носливост (снасяне на яйца).

Всички селскостопански птици страдат от Аскаридоза, обикновено причина е Ascarida columbae, който е вид глист. Този глист може да е с дължина от 4 сантиметра и да достигне до 12 сантиметра и има светъл белезникав цвят и вретеновидна форма. Той паразитира в началото на тънките черва, като им нанася увреждания с отделянето на отрови в тях. Понякога глистите стават толкова много, че разкъсват или запушват тънките черва. Ежедневно десетки хиляди яйца на глисти се изхвърлят с изпражненията на гълъбите.

Изхвърлените върху почвата яйца, могат да са жизнеспособни и да заразяват други птици повече от година. Те добре устояват на промените в околната среда. При температури над 17 до 18 градуса по скалата на Целзий, във влажна почва и на сянка те оживяват най-добре. При наличие на преки слънчеви лъчи в гълъбарника те се изсушават и умират, а в изпражненията могат да живеят около 2 до 3 дни. Температури над 45 градуса също убиват яйцата. Най-лесно се разпространяват яйцата през пролетта и лятото, което е много рисково за младите гълъбчета, които се заразяват чрез водата и храната.

През зимата яйцата издържат на температури достигащи до -18 градуса. Те са много устойчиви на промените на околната среда и на много различни химични вещества.

Глистите са винаги в околната среда, не е достатъчно да се дезинфекцира, понеже те не умират дори, ако дезинфекцирате редовно. Зимата и ранна пролет е най-малък риска за зараза с тях.

10 дни след заразяването, могат да се забележат и първите симптоми, апетита на гълъбите намалява, а жаждата се засилва, защото яйцата вече са се излюпили. Перата се зацапват, особено тези около краката и клоаката, защото се появява диария. Спортните гълъби отслабват, стават апатични, стоят продължително в клекнало положение и се движат апатично. Перушината на болните гълъби е разрошена. В по-късна фаза походката им става несигурна, има признаци на анемия, кожата и крилата им са отпуснати и човките на болните птици стават бели. Това пречи на младите гълъби да растат и те скоро умират.

Ако отворите червата на починалите птици, ще видите много червеи в тях. Това е най-сигурния начин да диагностицирате болестта. Ларвите се виждат на тъмен фон с лупа, като се остърже слузеста материя от червата. Този начин се използва за да се определи колко масивна е заразата.

Пиперазин е основният препарат с който може да се лекуват състезателните гълъби. Той се разтваря във водата като количеството е 0,05 г., на 10 литра хладка вода. Тези соли са много ефективни, както срещу глистите, така и срещу ларвите, и не са особено токсични за гълъбите.

Други препарати, които могат да се използват са:

  • Фенбендазол – 0,02 грама до 0,03 г.
  • Авиверм – 0,02 г. до 0,03 г.
  • Нилферм – 0,01 г. до 0,02 г.
  • Мебендазол – 0,03 г. до 0,04 г.

Всички тези препарати се дозират спрямо теглото на състезателните гълъби на килограм, като могат да се дават едновременно на всички гълъби или по отделно на всеки състезателен гълъб. Друг препарат, който може да се дава и е специално за състезателни гълъби е Леваколумбин 23 мг., и съдържа 30 таблетки. Като състезателните гълъбите не трябва да са яли 4 часа преди да поемат от лекарството.

За да се възстановят бързо гълъбите е добре да се дават витамини А и B и да се подобри храната.

Ако прилагате лечение с капсули, предварително ги овлажнявайте с растително масло. Те се дават индивидуално на всеки гълъб през човката, като трябва после леко да масажирате гръкляна на гълъба в посока на гушата, за да може по-лесно да се придвижи капсулата. Капсулите не се дават на по-млади от 2 месеца гълъбчета. Също не е желателно да се дават по време на линеене.

Превенцията включва чисти, сухи гълъбарници. Сенчестите и влажни гълъбарници не се препоръчват, не трябва да се оставя почистената тор на място където могат да отидат гълъбите.

Всички нови птици трябва да се обезпаразитят преди да се пуснат в гълъбарника, също поне 3 пъти в годината трябва да се обезпаразитява превантивно.

От някои паразити, гълъбите могат да се заразят само, ако погълнат междинни гостоприемници, като бръмбари, охлюви, мравки, това са различни тении, като Raillieitina columbae и Himanolepis columbae това са Цестоди тении.

Имунната защита на гълъбите се засилва с добра храна, микро елементи и витамини.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!