≡ Menu

Гастроентерит при гълъбите, симптоми и лечение

Гастроентерит-при-спортните-гълъби-лечение Гастроентерита е много често срещано заболяване при спортните гълъби, независимо от тяхната възраст, дали са млади или стари. Най-често гастроентерита се причинява от постоянно приемане на много твърда и трудно смилаема за гълъбите храна, също и когато храната е некачествена и е премесена с гъбички, плесени или е гранясала при по-маслодайните зърна като семки, фъстъци и други. Има и голяма вероятност да се получи при прехранване или постоянно преяждане, при евентуален транспорт за изложби или транспортиране на гълъбите за състезания.

Също така, когато се простудят малките гълъбчета, се наблюдават смущения в храносмилателната им система. Когато спортните гълъби живеят в много тъмни гълъбарници и в прашна среда без добра вентилация, също много често се развива заболяването. Гастроентерита може да се бъде предизвикан и от не добре измити поилки, като в тях живеят много бактерии, които замърсяват много бързо водата. Възпаленията на червата и стомаха, като тези симптоми може да се наблюдават при гълъбите и при  заразни и паразитни болести, като: кокцидиоза, шаркодифтерит, аскаридози, холера, тиф  и други.

Гастроентерит-при-спортните-гълъби-симптоми-и-лечение  Болните спортни гълъби нямат апетит, стоят настръхнали и омърлушени. Започват да пият много често вода. Много често изпражненията, които изхвърлят са кашообразни, слузести, а в много по-напреднал стадий на болестта са воднисти фекалии, като на цвят са бели. Перушината, която покрива клоаката е много замърсена от воднистите фекалии. Спортните гълъби отслабват много видимо за дни и ако не се започне лечение и се предприемат бързи и адекватни мерки за тяхното навременно лечение, гълъбите умират, като първо са подрастващите и най-малките защото техния имунитет към болестите е най-слаб. При евентуална дисекция от ветеринарен лекар се установява, че червата и лигавицата на стомаха са зачервени, отекли и с много кръвоизливи. Като това са едни от най-характерните признаци за недобра стомашно-чревна функция при спортните гълъби.

Диагнозата за тази коварна болест се поставя въз основа на тези клинични признаци.

Когато това заболяване е предизвикано от инфекциозна болест трябва да имаме следното в предвид. Заболяването трябва да бъде лекувано само със специфичните средства определени за него. Много важно е да прегледаме и храната с която храним спортните гълъби, тъй като най-често основните причини за болестта се крият точно в храната.

За спиране на обезводняването и диарията може с голям успех да бъдат използвани и водоразтворими антибиотици като : galimycin, avimycin, tylosin, ampicilin, spectam, – като дозировката е 2 грама на един литър хладка вода. Също така е добре да се дават и сулфамиди като disulfon и sulfadimezin, като пак се слагат във водата за пиене в комбинация с витамини AD3E-hidro дозировката е 1 милилитър в един литър хладка вода, в продължение на 3 до 4 дена, зависи в каква степен е болестта. Също може да се използва калиев перманганат прибавен във водата на гълъбите в доза 1:1000 много е важно да не се превишава.

Възпаление на стомаха и червата в случите когато има травматичен гастрит. Травматичния гастрит се появява най-често по време на любовния период през пролетта. През това време от годината спортните гълъби са обхванати от много особено състояние на превъзбуда. Това ги кара да взимат разнообразни материали за изграждане на гнездото си (слама, тънки клонки, пера, дори пирони, тел и други строителни материали наподобяващи клонки). Като е възможно гълъбите неволно да погълнат някои от тях и да получат вътрешни увреждания дори пробивания на мускулестия стомах.

Засегнатите спортни гълъби, които получат такива травми много бързо отслабват, стоят неподвижни в някои от спокойните ъгли на гълъбарника, като най-добър симптом за определянето на такива травми е, че във фекалиите им се намират цели несмляни зърна храна.

Може да се направят рентгенови снимки в някоя ветеринарна клиника и да се определи точно от какво е предизвикано това неразположение на болния гълъб. Много често гълъба е ценен за гълъбовъда, и трябва да се прибегне до хирургична интервенция за спасяването на ценния спортен гълъб.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!