≡ Menu

Външни паразити по гълъбите

Външни паразити по гълъбите Как да се справим с външните паразити по гълъбите и кои са най-важните, които не трябва да допускаме да имаме по гълъбите си.

Външни паразити по гълъбите:

Пухоперояди по гълъбите

Пухоперояди Хапещите въшки (Mallophaga), които се наричат още Пухоперояди, Перояди, Пухояди или Космояди. Пухопероядите са паразитни насекоми. Нападат предимно гълъби и други домашни видове птици.

 

Кърлежи по гълъбите

Мек кърлеж, капуш или птичи кърлеж Мекият кърлеж (Argas persicus) този кърлеж е от семейство Argasidae – като всички те се водят меки кърлежи. Също така мекият кърлеж е известен още с името капуш или птичи кърлеж.

 

 

Кокошинки по гълъбите

кокошинки Dermanyssus gallinae, по-известни с името кокошинки. Dermanyssus gallinae са ектопаразит по гълъбите и други видове домашни птици.
Този вид кокошинки се хранят с кръв от гълъбите и ги атакуват докато спят през нощта. Кокошинките на цвят са сивкави или бели, като си променят цвета и стават по-червени или по- тъмни, когато се нахранят добре с кръв от гълъбите. По тялото им се вижда малко четина, а краката им са дълги. Кокошинките са външни паразити и се считат за едни от най-сериозните паразити по гълъбите и домашните птици. След като кокошинките се нахранят, те се крият в различни тесни отвори като цепнатини и различни дупки в които не достига слънчева светлина, там се размножават и снасят яйца.

Какво причиняват външни паразити по гълъбите

Тези външни паразити се хранят предимно с кръв, пух и пуха по края на перата. Някои паразити прекарват живота си като са постоянно върху гълъбите например пухопероядите, други само докато са ларви от 4 до 10 дни като мекият кърлеж (Argas persicus) Капуш, а в другите си стадии от техният живот, например кокошинките нападат гълъбите само нощно време, но има и изключения, когато могат да се забележат и през деня по гълъбите.

Външните паразити по гълъбите нанасят огромни загуби по гълъбарниците, ако не се открият на време. Паразитите изсмукват много големи количества кръв от гълъбите, като вкарват в тялото на гълъбите химично вещество, което прави птиците постоянно неспокойни. Гълъбите по които има много външни паразити видимо слабеят, интереса им за създаване на семейство и отглеждането и снасянето на яйца спира напълно. Като много често се наблюдават трайни или временни парализи. Гълъбите които имат гнезда и мътят, спират мътенето и напускат гнездата си, а тези които вече имат малки гълъбчета спират да се грижат за тях и те умират от глад или външни паразити.

Освен всичко това тези външни паразити пренасят много опасни болести по гълъбите, затова грижите за гълъбите трябва да са постоянни.

Борбата срещу тях не трябва да спира и гълъбите трябва да се обезпаразитяват.

Обезпаразитяване срещу външни паразити по гълъбите

Гълъбарника се обработва надвечер, когато гълъбите не са се приготвили са спане и не са по местата си – обработката се прави преди да бъде почистен ръчно и след като е почистен напълно. След период от 30 дена се прави трето пръскане за да може да се избегне появата им от останали здрави паразити или яйца.

Много старателно се напръскват местата, където е възможно да се укриват паразитите. Като гълъбарника може да се напръска и когато гълъбите са в него, но трябва да се внимава много гълъбите да не вдишат или погълнат препарат, с който ги третирате.
Има много видове препарати за унищожаване на външни паразити по ветеринарните аптеки и може да си ги набавите от там.

Медикаменти и препарати за обезпаразитяване срещу външни паразити по гълъбите

Също така може да използвате някои от старите препарати, които се намират още на пазара.
⦁    1-процентов воден разтвор на Хлорофос (Нугувон, Диптерекс)
⦁    1 до 2 процентова суспензия на Севин
⦁    0,05 процентова емулсия на Неоцидол
Неоцидол може да се намери опаковка от 10 милилитра на цена: 1.50 лева.

Можете да поставите сандъчета в които да направите комбинация от:
⦁    пепел и 3% Севин
⦁    пепел и 3% Неоцидол
⦁    пепел и 3% Хлорофос (Нугувон, Диптерекс)
⦁    пепел и Сяра
Може да използвате и други препарати с подобно действие, които са за борба с външни паразити по гълъбите.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!