≡ Menu

Вроговяване на езика, получаване на израстъци и извиване на човката

Вроговяване на езика, получаване на израстъци и извиване на човката Надебеляването на роговият слой на езика на спортните гълъби се нарича вроговяване. Самият език, постепенно става по-твърд, дебел и дълъг, което от своя страна довежда до трудности при приемането на храна и вода. Това заболяване е най-разпространено при малките гълъбчета и се появява обикновено когато те започват да се захранват с твърда храна и родителите им спират да ги хранят. Възрастните спортни гълъби могат също да получат вроговяване, обикновено когато мътят или хранят малките си.

Първите признаци, по които можете да забележите болните гълъби са, че стоят настрана от ятото, сякаш се страхуват от нещо. Те имат трудности да приемат зърната, дори когато опитват да ги клъвнат. Не успяват да се хранят добре и започват бързо да губят тегло. Болните гълъби започват да странят от другите, стоят по ъглите, гърдите им хлътват, усеща се, че са с много леко тегло. Ако спортните гълъби се разболеят по време на мътене или гледане на малки, те обикновено изоставят гнездото и малките. Така или яйцата не се излюпват или малките умират от липса на грижи.

Вроговяване на езика Лечението започва с отделяне на болните птици. Тези гълъби имат нужда от помощ при хранене и гълъбовъда сам трябва да им помогне. Предоставя им се ситно смляна храна, по възможност разтворена във водата или течна, за да се улесни максимално птицата при поемането и. Самият език започва да се маже често с олио, така роговицата омеква и втвърдената и част се отстранява с пинсета. Друг вариант на лечение е разтвор от глицерин, вода и 6 грама калиев хлорид на 100 мл., течност. Също птиците могат да се засилят с рибено масло до 2 капки на ден за 2 седмици.
Роговите образувания могат да са по различни места на човката на спортните гълъби, но обикновено са на върха с което правят поемането на храна много трудно.

Тези израстъци правят човката да изглежда много по-дълга от обикновено. Това заболяване се свързва със смяната на храната и се дължи на прекаленото нарастване на епителни клетки. Тези епителни клетки в много случаи силно деформират формата на човката и развалят външния вид на гълъбите, засегнатите участъци са и леко по-светли на цвят.

Лечението е в отстраняване на нарастванията, като може да се ползват различни режещи инструменти. Тази процедура се прави много внимателно, за да не се наранят гълъбите. За да различите добре нарастванията гледайте за участъци с по-светъл цвят и леко прозрачен вид.
Тези израстъци, ако не се отстранят навреме могат да деформират формата на самата човка, като я изкривяват, така че краищата и се разминават на страни. При липса на грижа от страна на гълъбовъда птиците не могат да се хранят и често умират от изтощение. Това заболяване се смята за наследствено и не е добре тези спортни гълъби да се използват за разплод, за да се избегне предаването на болестта на следващите поколения.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

По-нови публикации →

← По-стари публикации

error: Content is protected !!