≡ Menu

Българска Федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби

Състезателен правилник на Българска федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби

Шампионати

1/. Клубен / Национален шампионат “Асов гълъб”.

1/1. Този шампионат се провежда в рамките на една и две състезателни години, като гълъбите се награждават за своите едногодишни и две годишни резултати, при положение че са покрили норматива за брой класирания изискващ се, според регламента за една и две състезателни години.

1/2. Състезанията за този шампионат се провеждат в четири категории, в зависимост от дължината на дистанцията на състезанието както следва:

  • Категория “А” – къси разстояния от 100 километра до 400 километра
  • Категория “Б” – средни разстояния от 300 километра до 600 километра
  • Категория “Ц” – разстояния над 500 километра
  • Категория “Д” – комбинирана категория, като се използват състезания от предходните три категории. Използва се също наименованието “Олраунд” – според регламента на Световна гълъбовъдна федерация /F.C.I./.
  • Категория “Асов гълъб” – генерално класиране.

2/ Категория – “А” къси разстояния от 100 километра до 400 километра.

2/1. Гълъбите се класират с пет от най-добрите си класации от 100 километра до 400 километра, като задължително сбора от разстоянията от петте състезания в които са класиранията на гълъба е не по-малко от 1000 километра /средно за клуба/ за едногодишните резултати и с десет от най-добрите си класирания и не по-малко от 2000 километра /средно за клуба/ за две годишните резултати, като не е задължително при две годишните резултати да се вземат пет класирания от едната година и пет класирания от другата година. Всеки гълъб може да бъде представен с общ сбор от десет класации за две години, независимо кога са постигнати, стига да са в рамките на последните две години, като най-малко една от класациите трябва да е постигната през втората година.

2/2. За победител в категорията при едногодишните резултати се счита гълъб с максимален/ минимален брой класации – 5 /пет/ и най-нисък коефициент а при две годишните резултати с максимален/ минимален брой класации – 10 /десет/ и най-нисък коефициент.

3/. Категория – “Б” средни разстояния от 300 километра до 600 километра.

3/1. Гълъбите се класират с четири от най-добрите си класации от 300 километра до 600 километра като задължително сбора от разстоянията от четирите състезания в които са класиранията на гълъба е не по-малко от 1500 километра /средно за клуба/ за едногодишните резултати и с осем от най-добрите си класирания и не по-малко от 3000 километра /средно за клуба/ за две годишните резултати, като не е задължително при две годишните резултати да се вземат четири класирания от едната година и четири класирания от другата година. Всеки гълъб може да бъде представен с общ сбор от осем класации за двете години, независимо кога са постигнати, стига да са в рамките на последните две години, като поне една от класациите трябва да е постигната през втората година.

3/2. За победител в категорията се счита гълъб с максимален / минимален брой класации – 4 /четири/ и най-нисък коефициент, а при две годишните резултати с максимален/ минимален брой класации – 8 /осем/ и най-нисък коефициент.

4/. Категория – “Ц” разстояния над 500 километра.

4/1. Гълъбите се класират с три от най-добрите си класации над 500 километра като задължително сбора от разстоянията от трите състезания в които са класиранията на гълъба е не по-малко от 1750 километра /средно за клуба/ за едногодишните резултати и с шест от най-добрите си класирания и не по-малко от3500 километра /средно за клуба/ за две годишните резултати, като не е задължително при две годишните резултати да се вземат три класирания от едната година и три класирания от другата година. Всеки гълъб може да бъде представен с общ сбор от шест класации за двете години, независимо кога са постигнати, стига да са в рамките на последните две години, като поне една  от класациите трябва да е постигната през втората година.

4/2. За победител в категорията при едногодишните резултати се счита гълъб с максимален/ минимален брой класации – 3 /три/ и най-нисък коефициент а при две годишните резултати с максимален/ минимален брой класации – 6 /шест/ и най-нисък коефициент.

5/. Категория – “Д”  /олраунд / къси, средни и разстояния над 500 километра.

5/1. Едногодишни резултати:

Гълъбите се класират с 6 /шест/ от най-добрите си класации като задължително имат по:

2 класации на къси разстояния.

2 класации на средни разстояния.

1 класация на разстояния над 500километра.

1 класация с най-нисък коефициент не влизаща в предходните.

При условие че гълъбите имат най-малко 1600 километра /средно за клуба/, като общият резултат трябва да включва и трите под категории /къси, средни и разстояния над 500 километра / и задължително изискващите се за една година състезания на определените дистанции. За победител при едногодишните резултати се счита гълъб с максимален/ минимален брой класации 6 /шест/ и имащ най-малко 1 600 километра /средно за клуба/ в посочените категории и най-нисък коефициент.

5/2. Две годишни резултати.

Гълъбът се класира с 11 от най-добрите си класирания през последните две години с общ сбор от 3000 километра /средно за клуба/ като през втората година трябва да има най-малко една класация. Класиранията трябва да са както следва:

  • 100 – 400 километра 3 – 5 класации.
  • 300 – 600 километра 2 – 6 класации.
  • над 500 километра    1 – 3 класации.

За победител се счита гълъб спечелил 11 класации в изброените категории и имащ най-малко 3000 км и най-нисък коефициент.

Забележка: класиранията в която и да е категория се използват само в категорията за Асовата класация в която гълъба има по-добър шанс за представяне, независимо дали това е клубна или национална Асова класация. За да се класира и в двете категории всеки гълъб трябва да има нужния брой класирания, без да се използват дублиращи се класации. Всяко класиране може да се използва само в една категория.

Двегодишните резултати не зависят от едногодишните. За двегодишни се вземат тези резултати които са по-добри за гълъба, независимо в какви категории се е класирал гълъба през последните две години. Ако има нужния брой класации и километри всеки гълъб може да стане Асов гълъб  в няколко категории но, без да се използват дублиращи класации.

Асовата класация се прави както следва:

  1. Асов гълъб – многогодишни – отделно за мъжките и женските, във всички категории.
  2. Асов гълъб – едногодишни – отделно за мъжките и женските, но само в категория “А” и категория “Б”. Асова класация на едногодишни гълъби не се прави в категория “Асов гълъб – генерално класиране”  и  категория  “Ц”.

5/3. Всички състезания за Асовия шампионат се признават само ако са провеждани на ниво клуб.

6/. Категория “Асов гълъб – генерално класиране”.

6/1. Гълъбите в тази категория се класират с максимален брой 10 /десет/ класации и минимален брой 8 /осем/ класации както следва:

3 класации от 100 до 299 километра

3 класации от 300 до 499 километра

2 класации над 500 километра

Като имат минимално 3 000 км от осемте състезания.

6/2. За победител се счита гълъб спечелил най-голям брой  класации, но не по-малко от осем и не повече от десет и имащ най-нисък коефициент.

6/3. Класирането се прави на клубно и национално ниво както следва:

А/ Национално се номинират 20 гълъба на Националната годишна изложба, но в годишния бюлетин се вписват всички останали. Гълъбите в тази категория, които достигнат до националната годишна изложба но, не повече от 20 се награждават:

  • до 3 място с купи.
  • от 4 до 20 включително с дипломи.

Наградите се осигуряват от Федерацията.

Б/ на клубно ниво се номинират 10 гълъба и се награждават:

  • до 3 място включително с купи.
  • от 4 до 10 включително с дипломи.

Наградите се осигуряват от клубовете.

7/. Определяне на Клубен Асов гълъб.

7/1. Всички  клубни Асови класации се обявяват официално  едва след Националната годишна изложба и то, само след представянето на гълъбите пред клубната съдийска комисия.

Представянето на всички клубни Асови гълъби на Националната изложба е задължително/ като бройката се определя с квота от НСК и може да е различна всяка година/.

7/2. Гълъб който не се представи от гълъбовъда на чието име е регистриран преди началото на състезателния сезон, губи правото си да участва в Националната Асова  класация и мястото му се заема от следващия гълъб според изискванията на Спортния правилник.

7/3. Броя на гълъбите от клубните Асови колекции за Националната изложба се определя от Националната Съдийска комисия десет дена преди Националната изложба, въз основа на клубните Асови класации, които трябва да се обявят пред Националната Съдийска Комисия най-малко двадесет дни преди датата на Националната изложба.

7/3.а/ Данните които трябва да се изпратят до НСК за годишната Национална изложба са:

–          Всички класации на гълъба през годината, разстоянието на всяко състезание и срещу колко гълъба е спечелена класацията.

–          Всички класации на гълъба в отделните категории, но само ако е покрит норматива за брой изискващи се класации и километра независимо дали се повтарят и коефициента от изискващия се брой класации.

–          Обща клубна Асова класация на гълъбите в категорията в която имат най-добри позиции направена според изискванията на Спортния правилник.

–          Според горе написаните изисквания се изпращат данни за всички гълъби покрили норматива, участващи във всички Асови шампионати провеждани от Федерацията.

7/4. Класация на ниво Съюз.

а/. За Асова класация на ниво Съюз се използват същите правила от Националния/клубен шампионат от този правилник.

б/. Всеки съюз сам определя квотите и наградите, както и броя гълъби за номиниране.

в/. Наградите за това награждаване се осигуряват от съюза и се раздават на годишната изложба на съюза.

8/. Национален/ клубен  шампионат “Национален/ клубен  майстор на къси  разстояния”

8/1. Брой на състезанията:

Гълъбите в този шампионат се класират със представянията си в пет състезания, като това са състезания на разстояния между 100 километра и 400 километра водещи се според този правилник “къси разстояния”.

8/2. Участие: в шампионата  “Национален / клубен майстор на къси разстояния”, може да вземе участие всеки редовен член на клуба.

8/3. Всеки гълъбовъд има право да състезава своите гълъби за този шампионат само от гълъбарника, в който са регистрирани гълъбите преди началото на състезателния сезон.

8/4. Всеки един гълъбовъд може да се представи само с един отбор в шампионата, в случаите когато един гълъбовъд се състезава от няколко гълъбарника има право само на един отбор.

8/5. Състезанията за този шампионат се заявяват предварително в клубната програма.

8/6. Регламент:

Националния/ клубния шампионат “Национален/ клубен майстор на къси разстояния” се провежда на принципа на отборното класиране.

Всеки гълъбовъд има право да участва с предварително заявен отбор от осем гълъба, който може да променя преди всяко състезание, като четирите най-добре класирали се гълъба носят точков актив /коефициент/ на отбора.

Гълъбовъда спечелил най-висок брой класации със своя отбор от петте състезания, но не повече от двадесет и имащ най-нисък коефициент се номинира за Национален/ клубен Майстор на къси разстояния.

8/7. Изчисляване на резултати.

Резултатите се изчисляват по-стандартно приетия начин от БФГСГ.

8/8. Класациите трябва да са готови и изпратени до НСК не по-късно от 30.08 на настоящата година.

8/9. В състезанията не може да участват повече от 5000 гълъба.

8/10. Награждаване.

Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата “Национален майстор на къси разстояния” се извършва на годишната национална изложба на Федерацията до десето място както следва:

  • От първо до пето място включително гълъбовъдите се награждават с купи.
  • От шесто място до десето място включително гълъбовъдите се награждават с дипломи.

Наградите за този шампионат се осигуряват от Федерацията.

8/11. Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата Клубен майстор на къси разстояния се извършва на годишното събрание на клуба за отчитане на спортните резултати и номиниране на гълъбовъдите спечелили награди на клубно ниво.

Наградите за това награждаване се осигуряват от клуба.

9/. Национален/ клубен  шампионат.

“Национален/ клубен  майстор на средни разстояния”.

9/1. Брой на състезанията:

Гълъбите в този шампионат се класират след представянията си в четири състезания, като това са състезания на разстояния между 300 километра и 600 километра водещи се според този правилник “средни разстояния”.

9/2. Участие:

В шампионата  “Национален / клубен майстор на средни разстояния”, може да вземе участие всеки редовен член на клуба.

9/3. Всеки гълъбовъд има право да състезава своите гълъби за този шампионат само от един гълъбарник.

9/4. Всеки един гълъбовъд може да се представи само с един отбор в шампионата, в случаите когато един гълъбовъд се състезава от няколко гълъбарника има право само на един отбор.

9/5. Състезанията за този шампионат се заявяват предварително в клубната програма.

9/6. Регламент:

Националния/ клубния шампионат “Национален/ клубен майстор на средни разстояния” се провежда на принципа на отборното класиране.

Всеки гълъбовъд има право да участва с предварително заявен отбор от осем гълъба, който може да променя преди всяко състезание, като четирите най-добре класирали се гълъба носят точков актив /коефициент/ на отбора. Гълъбовъда спечелил най-висок брой класации със своя отбор от четирите състезания, но не повече от шестнадесет и имащ най-нисък коефициент се номинира за Национален/ клубен Майстор на средни разстояния.

9/7. Изчисляване на резултати.

Резултатите се изчисляват по-стандартно приетия начин от БФГСГ.

9/8. Класациите трябва да са готови и изпратени до НСК не по-късно от 30.08 на настоящата година.

9/9. В състезанията не може да участват повече от 5000 гълъба.

9/10. Награждаване.

Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата “Национален майстор на средни разстояния” се извършва на годишната Национална изложба на Федерацията до десето място както следва:

  • От първо до пето място включително гълъбовъдите се награждават с купи.
  • От шесто място до десето място включително гълъбовъдите се награждават с дипломи.

Наградите за този шампионат се осигуряват от Федерацията.

9/11. Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата Клубен майстор на средни разстояния се извършва на годишното събрание на клуба за отчитане на спортните резултати и номиниране на гълъбовъдите спечелили награди на клубно ниво.

Наградите за това награждаване се осигуряват от клуба.

10/. Национален/ клубен  шампионат.

“Национален/ клубен  майстор на дълги разстояния”.

10/1. Брой на състезанията:

Гълъбите в този шампионат се представят  след класиранията си в три състезания, както следва:

  • Едно състезание над 500 километра средно за клуба.
  • Две състезания над 600 километра средно за клуба.

10/2. Едното от състезанията се провежда на регионално или национално ниво, като регионите се определят от НСК и резултатите от това състезание се взимат под внимание за крайното класиране в този шампионат.

10/3. Участие: в шампионата “Национален /клубен майстор на дълги разстояния”, може да вземе участие всеки редовен член на клуба.

10/4. Всеки гълъбовъд има право да състезава своите гълъби само в един регион, а именно, региона в който е регистриран гълъбарника му.

10/5. Всеки един гълъбовъд може да се представи само с един отбор в шампионата.

10/6. Гълъбовъд или повече гълъбовъди които участват от няколко гълъбарника но като едно име също имат право само на един отбор в шампионата.

10/7. Състезанията за този шампионат се заявяват предварително в клубната програма и не може да са повече от три.

10/8. Датата на регионалното или Националното състезание влизащо в този шампионат, се определя от Зоните.

10/9. Регламент: националния шампионат “Национален/ клубен майстор на дълги разстояния” се провежда на принципа на отборното класиране.

10/10. Всеки гълъбовъд има право да участва с предварително заявен отбор от осем гълъба, който може да променя преди всяко състезание, като четирите най-добре класирали се гълъба носят точков актив /коефициент/ на отбора.

10/11. Гълъбовъда спечелил най-висок брой класации със своя отбор от трите състезания, но не повече от дванадесет и имащ най-нисък коефициент се номинира за Национален/ клубен Майстор на дълги разстояния.

10/12. Изчисляване на резултати.

Резултатите се изчисляват по-стандартно приетия начин от БФГСГ.

10/13. Класациите трябва да са готови и изпратени до НСК не по-късно от 30.08 на настоящата година.

10/14. В състезанията не може да участват повече от 5000 гълъба.

10/15. Награждаване: награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата “Национален майстор на дълги разстояния”  се извършва на годишната национална изложба на Федерацията до десето място както следва:

От първо до пето място включително гълъбовъдите се награждават с купи.

От шесто място до десето място включително гълъбовъдите се награждават с дипломи.

Наградите за този шампионат се осигуряват от Федерацията.

10/16. Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата “Клубен майстор на дълги разстояния” се извършва на годишното събрание на клуба за отчитане на спортните резултати и номиниране на гълъбовъдите спечелили награди на клубно ниво.

Наградите за това награждаване се осигуряват от клуба.

11/. Клубен шампионат “Майстор на клуба”.

11/1. Този шампионат се провежда на клубно ниво.

11/2. Брой на състезанията:

Резултатите за този шампионат се взимат от клубната програма, като се имат предвид 10 /десетте/ най-добри представяния на гълъбовъда през един състезателен сезон.

11/3. Минимални изисквания за състезанията:

  • 2 състезания над 200 километра /средно за клуба/.
  • 2 състезание над 300 километра /средно за клуба/.
  • 1 състезание над 400 километра /средно за клуба/.
  • 1 състезание над 500 километра /средно за клуба/.

11/4. Брой на гълъбите с които един гълъбовъд има право на участие в този шампионат:

Всеки гълъбовъд има право да участва само с един отбор от 8 /осем/ предварително заявени гълъба във всяко състезание /независимо колко гълъбовъда се състезават от  един гълъбарник/.

11/5. Отбора може да се подменя преди всяко състезание. Четири гълъба от отбора с най-добро представяне в класацията носят точков актив / коефициент, взимащ се под внимание за крайното класиране на състезанието.

11/6. Класиране.

Собственик на гълъбарника спечелил най-голям брой класации от десетте състезания, но не повече от 40, печели клубния шампионат “Майстор на клуба” за настоящата година.

11/7. При два или повече гълъбовъда с еднакъв брой класации се взима под внимание по-ниския  коефициента, общо от всички състезания.

11/8. Участие.

Всеки редовен член на клуба, има право да участва в този шампионат.

11/9. Гълъбовъд, който се състезава от няколко гълъбарника, има право да участва само с един отбор.

11/10. Шампионата завършва веднага след последното състезание от клубната програма но не по-късно от 30.08 на настоящата година.

11/11. Най-късно до 21 дена след дата на последното състезание, класацията за шампионата трябва да е отпечатана и раздадена на всички гълъбовъди.

11/12. Времето за рекламация пред клубните съдийски комисии е най-късно до 30.09 на настоящата година.

11/13. До 14.10 на настоящата година резултатите трябва да са изпратени до НСК в завършен вид.

11/14. Награждаване: награждават се шестте най-добри гълъбарника в клуба.

Наградите са както следва:

За 1, 2 и 3 място, гълъбовъдите се награждават с купи.

От 4 до 6 място включително гълъбовъдите се награждават с дипломи.

Наградите за този шампионат се осигуряват от клубовете.

12/. Национален шампионат “Национален Майстор”.

12/1. Правилата за този шампионат са същите като за предходния.

12/2. Награждаване.

Награждават се 20 – те най-добри гълъбарника във Федерацията, както следва:

  • От 1 до 5 място включително с купи.
  • От 6 до 20 място включително с дипломи.

Награждаването се извършва на годишната национална изложба.

Наградите се осигуряват от Федерацията.

13/. Национален/ клубен шампионат “Асов млад гълъб”

13/1. Регламент.

За този шампионат младите гълъби се оценяват въз основа на четири от най-добрите си представяния от най-малко шест състезания от клубната програма за млади гълъби, включена в цялостната клубна програма за настоящата година, предварително заявена пред НСК, като задължително състезания  на които трябва да се е класирал младия гълъб са на следните дистанции

  • Две състезания над 100 километра средно за клуба.
  • Едно състезание над 200 километра средно за клуба.
  • Едно състезание над 250 километра средно за клуба.

Състезания над 400 километра не се взимат под внимание за крайното класиране на този шампионат.

13/2. Състезанията за млади гълъби от настоящия шампионат, трябва да бъдат завършени най-късно до края на първата седмица на месец Октомври /включително/ на настоящата година.

13/3. Асовите клубни класации за млади гълъби, трябва да бъдат изпратени до НСК най-късно до двадесет дни преди датата на годишната Национална изложба.

13/4. Минимален брой участници в състезанията за млади гълъби трябва да бъдат не по-малко от пет състезаващи се в един клуб гълъбовъда.

13/5. Резултати: резултатите се изчисляват по-стандартно приетия от БФГСГ начин.

13/6. Младия гълъб спечелил четири класации отговарящи на изискващите се километри и имащ най-нисък коефициент се номинира за първи Асов гълъб на клубно и Национално ниво.

13/7. В състезанията не могат да участват повече от 5000 гълъба.

13/8. Награждаване.

А/ Младите гълъби на ниво клуб се награждават до десето място.

Б/ Ако липсват десет гълъба с четири класации се награждават само гълъбите с четири класации.

В/ Размера и вида на наградите се определя от клуба.

Г/ Младите гълъби на национално ниво се награждават на националната годишна  изложба до 25 място както следва:

  • От 1 до 5 място включително с купа.
  • От 6 до 25 място включително с диплом.

Наградите за националното награждаване на младите гълъби се осигуряват от Федерацията.

13/9. Национален/ клубен шампионат “Майстор на Млади гълъби”

13/10. Брой на състезанията:

Гълъбите в този шампионат се класират след представянията си в четири състезания, като това са състезания на следните разстояния:

  • Две състезания над 100 километра.
  • Едно състезание над 200 километра средно за клуба.
  • Едно състезание на 250 километра средно за клуба.

13/11. Участие:

В шампионата  “Национален / клубен майстор на Млади гълъби”, може да вземе участие всеки редовен член на клуба.

13/12. Всеки гълъбовъд има право да състезава своите гълъби за този шампионат само от един гълъбарник.

13/13. Всеки един гълъбарник може да се представи само с един отбор в шампионата, в случаите когато един гълъбовъд се състезава от няколко гълъбарника има право само на един отбор.

13/14. Състезанията за този шампионат се заявяват предварително в клубната програма.

13/15. Регламент:

Националния/ клубния шампионат “Национален/ клубен майстор на Млади гълъби” се провежда на принципа на отборното класиране.

Всеки гълъбовъд има право да участва с предварително заявен отбор от осем гълъба, който може да променя преди всяко състезание, като четирите най-добре класирали се гълъба носят точков актив /коефициент/ на отбора. Гълъбовъда спечелил най-висок брой класации със своя отбор от четирите състезания, но не повече от шестнадесет и имащ най-нисък коефициент се номинира за Национален/ клубен Майстор на Млади гълъби.

13/16. Изчисляване на резултати.

Резултатите се изчисляват по-стандартно приетия начин от БФГСГ.

13/17. Класациите трябва да са готови и изпратени до НСК не по-късно от 30.10 на настоящата година.

13/18. В състезанията не може да участват повече от 5000 гълъба.

13/19. Награждаване.

Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата “Национален майстор на Млади гълъби” се извършва на годишната Национална изложба на Федерацията до десето място както следва:

  • От първо до пето място включително гълъбовъдите се награждават с купи.
  • От шесто място до десето място включително гълъбовъдите се награждават с дипломи.

Наградите за този шампионат се осигуряват от Федерацията.

13/20. Награждаването на гълъбовъдите спечелили титлата Клубен майстор на Млади гълъби се извършва на годишното събрание на клуба за отчитане на спортните резултати и номиниране на гълъбовъдите спечелили награди на клубно ниво.

Наградите за това награждаване се осигуряват от клуба.

14/. Национални състезания.

14/1. Националните състезания се провеждат на ниво група, регион, съюз или друга конфигурация от клубове и гълъбовъди като, минималния брой на клубовете в Национално състезание трябва да бъде три състезаващи се по между си клуба.

14/2. Минималното разстояние за провеждане на Национално състезание е 500 километра за клуба с най-късо разстояние в групата, региона, зоната или съюза.

14/3. Направлението или посоката на състезанието трябва да бъде една и съща за всички клубове участници в него.

14/4. Всички гълъби участващи в едно Национално състезание се поставят в транспортьора или транспортьорите на едно и също място и по едно и също време.

14/5. Преди поставяне в транспортьора, всички гълъби участници в състезанието които предварително са маркирани с контролни гумени пръстени по клубовете, се маркират на едното си крило с печат избран по принципа на случайния избор непосредствено преди поставяне на гълъбите в транспортьора /един печат за всички гълъби от дадено състезание/. С това маркиране се доказва че гълъба е поставен в транспортьора и след състезанието се доказва че гълъба е участвал в Националното състезание.

14/6. Печата трябва да съдържа буква и цифра, примерно А1, А2, Б1, Б2 и тн.

14/7. За всяка зона провеждаща Национално състезание се определя различна буква на печата.

14/8. Печата за Националното състезание се избира на принципа на случайния избор, непосредствено преди самото състезание от минимум 5 различни печата /с една буква за зоната, но с 5 различни цифри/.

След маркирането всеки гълъб се поставя в транспортьора.

14/9. Гълъбите участници в едно Национално състезание се освобождават от транспортьора /транспортьорите/ по едно и също време и на едно и също място.

14/10. Броя и разстоянието на Националните състезания в един регион, зона или Съюз, се определят от самите клубове.

14/11. Тези състезания се обявяват предварително в годишната състезателна програма.

14/12. За да се извърши самостоятелно опръстеняване на гълъбите в клуба за Национално състезание  трябва да има минимум 8 /осем/ участника в състезанието.

14/13. При наличието на по-малко гълъбовъди от осем, опръстеняването на гълъбите за Националното състезание се извършва заедно с гълъбовъдите от най-близкия клуб, участващ в същото Национално състезание.

14/14. На същото място се извършва комплектуването, запечатване, стартирането и отварянето на часовниците на всичките гълъбовъди участващи в състезанието.

14/15. Всички индивидуални членове на Федерацията задължително опръстеняват своите гълъби в най-близкия клуб, а също така там се запечатват и отварят техните часовници след състезанието. По време на състезанието всички документи на тези гълъбовъди /стартов лист и др./ се съхраняват в клуба където са опръстенени техните гълъби.

14/16. Класацията за Национално състезанието се прави на едно място, на един компютър и от един оператор за всички клубове участващи в състезанието.

15/. Национална изложба

15/1. Националната изложба е последния етап от годишния шампионат.

15/2. На Националната изложба гълъбите се съревновават помежду си с резултатите които са показали през състезателния сезон.

15/3. Въз основа на участието им на изложбата се определя победителя във всеки шампионат, на Национално ниво.

15/4. Гълъб който не се представи на Националната изложба от гълъбовъда на чието име е регистриран преди началото на състезателния сезон, не зависимо от причината, губи правото си да участва в Националния шампионат “Асов гълъб”.

15/5. На такъв гълъб се признават единствено спечелените призови места в клубните състезания и правото да получи награда за тях.

15/6. Параграф 15 ал.5 не важи единствено за победителите от Националните състезания които получават своите награди дори и да не са участници в Националната годишна изложба и не се изисква тяхното представяне.

16/. Изчисляване на резултати, класация.

16/1. Във всяко едно състезание, било то клубно или национално се прави класация от 20 % от гълъбите участващи в него.

16/2. Гълъбите се класират по средната скорост постигната в състезанието, като гълъб развил най-висока средна скорост се класира на първо място и тн.

16/3. Средната скорост се изчислява в метри в минута и за класацията се взима числото до третия знак /включително/ след десетичната запетая.

16/4. При изчисляването на скоростта на гълъба в състезанието не се позволява никакво закръгляване както нагоре, така и надолу. Изчисляването на средната скорост се извършва по следната формула:

Разстоянието на състезанието в метри, разделено на времето за което гълъбът е изминал това разстояние в секунди е равно на средната скорост с която се е движил гълъба по време на състезанието.

Разстояние – D /в метри/

Време за прелитане на разстоянието – H /в секунди/

D = средна скорост x 60 = метри в минута

H

формула за изчисляване на средната скорост с която се е движил гълъба по време на състезанието 16/5. Всеки гълъб участващ в клубната класация, в зависимост от мястото си на класиране получава коефициент, който в последствие се използва за Асовата класация.

16/6. Колкото е по челно класирането. толкова е по-нисък коефициента. Коефициента се изчислява по следната формула:

Мястото на класирането, умножено по хиляда и разделено на броя гълъби участващи в състезанието.

място на класиране x 1000 = коефициент

брой на гълъби участниците в състезанието

Коефициента за изчисляване на класирането по следната формула  17/. Правила за участие.

17/1. По настоящият спортен правилник се провеждат състезания както на клубно ниво така и на ниво група, регион, Съюз или Национални състезания, като настоящия правилник е задължителен за всички клубове членове на Федерацията.

17/2. Този правилник може да се променя само веднъж, на две години като промяната се прави не по-късно от един месец след последната Олимпиада за спортни пощенски гълъби.

17/3. Всички комбинации, обединения, Национални и Специални Клубове, а също и всички клубове, които се състезават независимо, но са членове на Федерацията, са длъжни най-късно до 14 Февруари всяка година да представят на Националната Съдийска Комисия на Федерацията, своите състезателни програми за годината, в които са описани всички състезания по категории като са написани и километрите за всяка категория, средно за клуба, също така да се  посочват датите и приблизителния час на освобождаване на птиците.

17/4. След одобрение от страна на НСК /не по-късно от 14.03 на настоящата година/ Председателя на Националната Съдийска Комисия на Федерацията обявява клубните състезателни програми за валидни и ги обявява в пролетния пред състезателен бюлетин на Федерацията.

17/5. При отхвърляне на програмата, клубната съдийска комисия преправя програмата въз основа на препоръките на НСК и отново я изпраща до НСК и след одобрението програмата влиза в сила и се следи за нейното спазване.

17/6. Към годишната програма на състезанията, се прилага и програма /отговаряща на изискванията за шампионатите на Млади гълъби/ за провеждане на състезания с млади гълъби, като това са гълъби опръстенени с пръстени от текущата година.

17/7. Програмата за млади гълъби трябва да съдържа най-малко шест броя състезания, като най-късото разстояние да не е по-малко от 80 километра Последното състезание от тази програма трябва да завърши най-късно до края на първата седмица на месец Октомври /включително/ на настоящата година и генералното Асово класиране за тези състезания да се изпрати до НСК заедно с документите на Асовите гълъби за националната годишна изложба.

17/8. Участие в състезанията:

Имат право само членове на клуба които са заплатили всички такси към клуба, федерацията и ако има други такси към регион, група и тн. Както и индивидуални членове на Федерацията, изпълнили всички свои ангажименти.

17/9. В състезанията на Федерацията нямат право да участват:

Гълъбовъди които не са членове на клуба или индивидуални членове на федерацията.

Гълъбовъди със замразено членство поради наказание, неуредени финансови задължения към организациите.

Гълъбовъди които не са заявили своето участие в началото на годината и не са попълнили контролни листи със заявените номера на гълъбите с които ще участват през настоящия състезателен сезон.

18/. Участие на гълъби в състезанията.

18/1. В състезание не може да участва болен гълъб, гълъб без пръстен, гълъб с разрязан пръстен, гълъб с по-голям от определения размер пръстен, пръстен на не лицензиран производител, на организация която не е призната от Националната Федерация, както и гълъб без доказан произход – документ за собственост – картон или др.

18/2. Гълъб който не е регистриран в Националния/ клубния регистър за собственост на пръстените на името на гълъбовъда който го състезава.

18/3. Всеки гълъб може да се състезава само от гълъбарника в който е регистриран преди началото на състезателния сезон в рамките на една състезателна година.

18/4. В едно състезание може да се допусне конкуриране на едногодишни гълъби и многогодишни гълъби, като резултатите се обявяват в една класация.

18/5. В края на състезателния сезон се изготвя Асова класация както за многогодишни така и за едногодишните гълъби /отделно за мъжки и женски/ на клубно и Национално ниво по правилата на “Клубния/ Национален шампионат Асов гълъб”, като резултатите за тази класация се вземат от общите класации на състезанията, но се сравняват само и единствено с резултати показани от едногодишни гълъби в същите състезания.

18/6. Не се допуска класиране на млади гълъби /гълъби излюпени през настоящата година/ едновременно с по-възрастни гълъби, като гълъбите могат да участват в едно състезание но класацията никога не се прави обща.

19/. Гълъбарници.

19/1. Класирането на гълъба се признава само когато се е завърнал и е засечен в собствения си гълъбарник в който е регистриран преди началото на състезателния сезон.

19/2. Гълъбовъд или група от гълъбовъди които се състезават от името на един отбор, но от няколко гълъбарника участват в състезанието с най-късата дистанция до най-близкия до старта гълъбарник.

19/3. Един гълъбовъд може да участва от два или повече гълъбарника само когато най-дългото разстояние между гълъбарниците е не по-голямо от 100 метра по права линия, като за състезанието се взема само най-късото разстояние до най-близкия гълъбарник и се смята за всички останали.

19/4. На всеки един гълъбарник се допуска участие в класирането само с един отбор и едно име на отбора.

19/5.В случаите когато един гълъбовъд участва с гълъби от няколко гълъбарника има право само на един отбор в шампионата.

19/6. От един гълъбарник не могат да участват няколко гълъбовъда с различни отбори и от различно име.

19/7. Местоположението на гълъбарниците се измерва със сателитен уред за позициониране на координати, като задължително се използват модели с не по-малко от 7 цифри на дисплея или така наречените десетични модели.

Попълва се формуляр с координатите и данните на гълъбовъда и се изпраща до Националната съдийска комисия. При промяна на адреса или гълъбарника формуляра се подновява.

20/. Провеждане на състезания.

20/1. Най-късото разстояние за провеждане на състезания е 100 километра за стари гълъби и 80 километра за млади гълъби, като тези разстояния се изчисляват средно за клуба след измерване на разликата между най-близко стоящия до старта гълъбарник и най-отдалечения, полученото разстояние се разделя на две и получения резултат се прибавя към най-близкия до старта гълъбарник и се получава средното разстояние за клуба.

20/2. Всички клубове са длъжни да използват еднакви документи за провеждане на състезанията.

Всички документи се получават от Националната Съдийска Комисия и при нужда се подновяват всяка година.

20/3. Резултатите от състезанието се изчисляват с компютърна програма/ еднаква за всички клубове/ в която са въведени данните за всички гълъбовъди преди първото състезание.

20/4. Контролът на клубните състезания се извършва от клубна съдийска комисия в състав от трима члена.

Главен съдия и двама помощници, назначени от клуба.

21/. Съдийски комисии.

Национална съдийска комисия – / НСК /.

21/1. Състав:

Националната съдийска комисия се състои от 5 / пет / члена, които се избират на Общото събрание на Федерацията за срок от 4 год.

За председател на съдийската комисия се избира един от членовете и, след събрание и гласуване от страна на самата комисия.

21/2. Задължения:

НСК е контролен орган, който контролира:

а/ Строгото спазване на спортния правилник и спортен регламент.

б/ Организирането и провеждането на състезанията.

в/ Клубовете и отделните гълъбовъди, както и гълъбарниците за поддържането на необходимата хигиена и добро здравословно състояние на гълъбите, а също така проверка за незаконно притежавани гълъби.

г/ Подготвяне на национални класации и всички нужни документи за провеждане на Националната годишна изложба.

д/ Подготвяне на пълна документация за участие на Националния отбор на Олимпиада или други международни изложби, като дейно участва в изготвянето на самите документи.

е/ Изработване и поддържане на регистър за притежание на пръстените, на национално и клубно ниво.

ж/ Цялостната дейност на Федерацията и клубовете, свързана със спортните мероприятия и състезателния правилник.

21/3. Права:

Всички членове на НСК имат право на целогодишна инспекция на всички гълъбарници регистрирани в БФГСГ. Инспекцията се извършва по време определено от проверяващия и всеки гълъбовъд, член на БФГСГ се задължава да осигури достъп до гълъбарниците си или до местата където се предполага че отглежда своите гълъби.

При такава инспекция е нужно да има най-малко един гълъбовъд от клуба в който членува проверявания.

21/4. При отказ на гълъбовъда да допусне инспекция в гълъбарниците си, същия се лишава от право на участие в състезанията провеждани от клубовете членове на БФГСГ за срок от две календарни години и замразяване на членството му в Федерацията, пресметнати от датата на нарушението.

Клубна съдийска комисия / КСК /.

21/5. Състав:

Клубната съдийска комисия се състои от 3 /трима члена/, които се избират на Общо събрание на клуба за срок от 4 год. За председател /главен съдия/ на съдийската комисия се избира един от членовете и, след събрание и гласуване от страна на самата комисия.

21/6. Задължения.

КСК е контролен орган който контролира:

а/ Строгото спазване на Спортно – техническия правилник и спортен регламент.

б/ Стриктното провеждане на състезанията и правилната обработка на документите.

в/ Придвижването на документите за всяко състезание до НСК или до мястото определено от нея.

г/ Правилното тълкуване и разясняване на спортния регламент на клубно ниво. Разрешаване на възникнали спорове относно спортния правилник.

д/ Изготвяне на клубните класации и подготвяне на клубния отбор за представяне на Национална изложба както и цялата организация по придвижването на птиците и документацията, като всички разходи свързани с Националната изложба са за сметка на клуба.

е/ Изработване и поддържане на регистър за собственост на пръстените и изпращане на информация за националния регистър както и своевременно регистриране на всички ново постъпили гълъби и изпращане на данните до националния регистър.

21/7. Права:

Всички членове на КСК имат право на целогодишна инспекция на всички гълъбарници регистрирани в клуба. Инспекцията се извършва по време определено от проверяващия и всеки гълъбовъд, член на клуба се задължава да осигури достъп до гълъбарниците си или до местата където се предполага че отглежда своите гълъби. При отказ на гълъбовъда да допусне инспекция в гълъбарниците си, същия се лишава от право на участие в състезанията провеждани от клуба и членството му се замразява за срок от две календарни години, пресметнати от датата на нарушението.

21/8. Задължения на КСК по време на състезателния сезон:

а/ Да осигури всички документи нужни за провеждането на състезанието на клубно и/ или регионално или Национално ниво.

б/ Отговаря за снабдяването на всички състезаващи се гълъбовъди с всички нужни според спортния правилник документи за редовното протичане на състезанието. Да предостави резултатите от състезанието / класация /  на всички гълъбовъди участващи в нея и на тези които не участват, но желаят да притежават копие от класацията за определено състезание.

в/ Определя начина и реда за опръстеняване на гълъбите, който е в синхрон с приетите разпоредби в спортния правилник.

г/ Съхранява всички документи за състезанието и придвижването им до НСК, най-късно до 6/шест/ дни след приключване на състезанието  /като за приключване на състезанието се взима предвид датата и часа на контролното засичане на часовниците преди тяхното отваряне /.

Обяснение на т. Г:

След приключване на състезанието, всички документи се изпращат до НСК, на адрес предварително обявен от НСК / не по-късно от 6 / шест / дни след приключване на състезанието – има се предвид датата на пощенското клеймо/. Класацията от последното състезание трябва да се изпрати най-късно до 48 часа след приключване на състезанието, по електронен път, до НСК.

Оригинални документи са – стартови листи на всички гълъбовъди участващи в състезанието, като към всеки лист е прикрепена контролната лента от часовника на гълъбовъда, протокол на състезанието по стандартен образец.

При неточност или нередност забелязана от НСК се уведомява клуба подал документите и в 14 дневен срок, след уведомяването последния е длъжен да нанесе корекции в противен случай състезанието на клуба се анулира и резултатите от това състезание не се взимат под внимание за националния шампионат.

Времето за рекламация от страна на гълъбовъдите е не повече от 14 дневен срок след обявяване на класацията. След този срок, класацията става официална и не се преправя дори и да се установи неточност.

д/ Копия от всички документи се пазят от КСК до приключването на спортно – състезателната година и обявяване на резултатите на Националната изложба или в годишния бюлетин на Федерацията.

След това се прехвърлят в архива на клуба и се пазят до две години след датата на състезанието.

е/ Да изготви крайното годишно класиране в срокове съобразени със сроковете вписани в спортния правилник и да изпрати обработените класации до НСК  в определения от нея срок.

21/9. Възникнали нередности или неточности при подаване на документите може да са:

а/ Неправилно попълнен стартов лист – без дата или не попълнена графа, задраскване на данни без нужната корекция, липса на клубен печат, подписите на тримата съдии определени за състезанието, неясно или нечетливо попълване на данни.

б/ Неясен, зацапан, нечетлив, блед отпечатък на контролната лента от часовника, липса на стартово и контролно засичане на лентата, липса на перфорация за моделите извършващи това, според техническите си характеристики, по-голямо избързване или изоставане според приетото в спортния правилник и не коригирано, нерегистриран в клуба часовник.

в/ Фигуриращ гълъб в стартов лист или класация, който не фигурира в националния регистър за собственост на пръстените, гълъб който не е обявен в контролния лист, който се попълва преди началото на състезателния сезон и в него фигурират всички гълъби с които даден гълъбовъд ще участва през състезателния сезон.

г/ Стартов лист на гълъбовъд, който не фигурира в националния годишен регистър, не заплатил членския си внос към федерацията до определената от БФГСГ дата или лишен от право на участие поради наказание.

При нарушение от вида на описаните в т. Г нарушения, състезанието на клуба се анулира без право на обжалване и време за корекция и не се взимат предвид резултатите за националната класация и годишния бюлетин.

21/10. функционалност на КСК:

Членовете на КСК, които не могат да присъстват на определено състезание са длъжни да уведомят председателя на КСК и председателя на клуба и може да бъдат подменяни за всяко състезание от гълъбовъди участващи в състезанието, но това става със знанието на председателя на клуба и председателя на КСК и одобрение на останалите гълъбовъди участващи в състезанието.

9/ При регионални или Национални състезания, преди поставянето на гълъбите в транспортьора, всеки клуб е длъжен да представи на представител от Националната съдийска комисия или негов заместник, копие от попълнен протокол за настоящото  състезание включващ следните данни:

Дата на състезанието, наименование на дистанцията.

Разстоянието в километра /средно за клуба./

Брой на всички гълъбовъди, брой гълъбарници и съответният брой гълъби с които участват в състезанието.

Протоколът трябва да бъде заверен от клубната съдийска комисия, веднага след опръстеняването на гълъбите.

22/. Географски зони за провеждане  на клубни състезания.

22/1. Всички клубни състезания се провеждат задължително в рамките на географски зони.

Зоните са три и се определят от категорията на провежданото състезание:

  1. I. зона – категория “А” – къси разстояния:

от 100 до 400 километра Големината на зоната е 30 километра като се има предвид разстоянието между двата най-отдалечени гълъбарника в зоната.

  1. II. зона – категория “Б” – средни разстояния.

От 300 до 600 километра Големината на зоната е 50 километра като се има предвид разстоянието между двата най-отдалечени гълъбарника в зоната.

III. зона – категория “Ц” – разстояния над 500 километра.

Големината на зоната е 80 километра като се има предвид разстоянието между двата най-отдалечени гълъбарника в зоната.

Забележка: спазването на големината на зоните е задължително при провеждане на клубни състезания.

Всеки един клуб има право да допусне максимален брой гълъбовъди – 4 /четири/ които да имат право  да се състезават в клуба, извън големината на тези зони като, участват в клубната класация, но такива гълъбовъди се приемат на Общо събрание на клуба с не по-малко от 2/3 или 75 % от гласовете като гласуването се провежда “тайно”.

Данните за тези гълъбовъди се изпращат в отделен протокол до Националната съдийска комисия придружен с протокол от общото събрание на което са приети тези гълъбовъди и решението на клуба влиза в сила след одобрение на Националната съдийска комисия.

Клубовете имат право да приемат само гълъбовъди от региони без регистрирани клубове или гълъбовъди които не са членували в клубове и са прекратили своето членство поради наказание.

23/. Стартови листи и състезателно маркиране на гълъбите преди състезанието.

23/1.Стартови листи.

Всеки състезател, четливо с химикал /син или черен/ сам, предварително, попълва стартовия си лист, като вписва номерата на пръстените, годината и пола на гълъбите с които ще участва в настоящето състезание, като се има предвид че първо трябва да са описани гълъбите с които състезателя ще участва в шампионата в предстоящото състезание. За неверни или грешно подадени данни, гълъбовъда сам поема отговорност. Попълнените стартови листи се предават на КСК. По стартовите листи не трябва да се задрасква и да се поправя без нужната корекция от страна на съдийската комисия.

След опръстеняването на гълъбите с контролните пръстени, всички стартови листи, заверени от КСК се поставят в плик, който се запечатва и се маркира с подписите на съдийската комисия и председателя и се подпечатва  с печат на клуба.

23/2.Състезателно маркиране на гълъбите преди състезание.

Маркирането на гълъбите за състезанието става посредством уникални гумени състезателни пръстени, които се поставят върху личния пожизнен пръстен на гълъба участник в състезанието. Гумените пръстени не трябва да се поставят на гълъбите по ред на номерата и ако са  на ленти се нарязват и се смесват. Преди опръстеняване на всеки гълъб от картона на гумения пръстен се записва външния и вътрешния номер на пръстена в стартовия лист и след това всички картони от пръстените на един състезател се поставят в плик и се запечатват като на плика се записва името на състезателя, датата, подпис на съдията и клубния печат. След това всички пликове заедно със стартовите листи и цялата документация на състезанието се запечатва и до нея няма достъп никой преди завършване на състезанието.

24/.Транспортиране.

Гълъбите на един гълъбовъд не трябва  да се поставят в един бокс в транспортьора, а трябва да са разпределени в наличния брой боксове.

Задължително се отделят мъжките от женските гълъби.

24/1. Всички боксове в транспортьора, трябва да бъдат пломбирани преди потегляне. При откриване на не запечатан бокс от проверяващия Контрольор на старта състезанието се анулира.

24/2. Боксовете или целия транспортьор се разпечатват на старта от Контрольор.

24/3. За тази цел клуба провеждащ състезанието е длъжен да установи контакт с най-близкия до старта клуб и да изиска проверяващ на старта, като предварително заяви датата и часа.

25/. Часовници.

25/1. Засичането на завръщането на гълъбите става посредством състезателен часовник или електронна система за засичане. Всеки гълъбовъд сам избира начина за засичане на гълъбите си стига да е одобрен от Федерацията.

25/2. Всички модели часовници, които се използват трябва да са марки от одобрен производител и да са технически изправни, като са запазени параметрите зададени от производителя.

25/3. Забранява се преправянето на който и да е елемент от механизма на часовника.

25/4. Всеки един часовник който не отговоря на параметрите зададени от производителя не може да се използва в състезанията.

25/5. Всички състезатели са длъжни още преди началото на сезона да предадат на Организацията часовниците, които смятат да използват по време на състезателния сезон.

25/6. Часовниците се тестват от съдийската комисия и ако показателите им не са в рамките на допустимите параметри се връщат на състезателя за пренастройване.

25/7. Всички часовници които имат добър показател на работа се запечатват и се връщат на състезателите, като до края на състезателния сезон след всяко състезание и обработка на данните състезателите получават своите часовници запечатани и в такъв вид ги представят за следващото състезание.

25/8. Състезател, който представи своя часовник не запечатан за поредното състезание, губи право да използва часовника за едно състезание и трябва да отчита времената на  своите гълъби в най-близкия до дома му часовник.

С електронно механичните часовници се процедира по същия начин.

25/9. Електронните часовници не се запечатват след приключване на състезанието.

25/10. Ако часовникът на някой от състезателите се повреди или блокира или отчете по-голям толеранс от допустимия по време на състезание или след това той има право да поиска часовникът му да бъде пренастроен от член на Клубната Съдийска Комисия, като това става след приключване на състезанието. Този състезател има право да засича пристигането на своите гълъби в най-близкия до дома му часовник, като за това не е длъжен да съобщава веднага на съдийската комисия. Състезателя не получава бонификация за времето което му е нужно за да занесе пръстените до най-близкия часовник. След състезанието този състезател е длъжен да донесе своя часовник и да го представи пред съдийска комисия за оценка на състоянието му.

25/11. Ако някой часовник дава отклонение с повече от 8 секунди на час /плюс или минус/, то избързващият ще се счита за верен, а към времето засечено от закъсняващия се добавя двойния размер на отклонението /наказателно време/.

25/12. Ако някой часовник спре и след известно време възобнови своята работа се счита за закъсняващ часовник и към времето засечено от него се добавя двойното на загубеното време, но максималният размер на наказателното време не може да е по-голямо от времето по Главния Часовник в момента, когато показанието е сверено.

25/13. Абсолютно всички часовници трябва да бъдат върнати след състезанието, в централата на Организацията без да се отварят, за да бъдат проверени.

25/14. Всички гълъбовъди, участвали в състезанието  са длъжни да донесат своите часовници запечатани, за проверка след състезанието.

25/15. Състезател не представил своя часовник подлежи на наказание и се лишава от право на участие за едно или повече състезания.

25/16. Ако някой часовник покаже отклонение от повече от 8 секунди на час подлежи на пренастройване което се прави от съдийската комисия.

25/17. Часовниците трябва да са проверени от съдийските комисии на клубовете или от лицата посочени от тях още преди първото състезание, като поне един от тях преди всяко състезание трябва собственоръчно да напише името на стартовата точка на състезанието, датата и номера на часовника (ако не се отпечатват автоматично при засичане на времето), а също и името на състезателя и Организацията /като последното може да се направи и с подпечатването на лентата с печата на организацията провеждаща състезанието/.

25/18. Контейнерите на часовниците се вадят един по един и се проверяват последователно.

25/19. Във всеки отвор на часовниците може да се поставя само по един гумен пръстен.

Ако в един контейнер има два пръстена, той се дисквалифицира, освен ако и двата пръстена не са от една и съща птица.

25/20. Всички часовници за дадено състезание трябва така да са настроени, че първият пръстен, който да се вкара в тях да влезе в първия празен отвор на часовника.

25/21. Ако някой състезател има повече от един часовник настроен за дадено състезание, те трябва ясно да бъдат обозначени “Часовник номер 1 (едно)” и т.н. още преди да бъдат предадени за преглед от Съдийската комисия.

25/22. Времената на птиците в един гълъбарник, могат да се засичат от повече от един часовник, но времената от Часовник Две и т.н. няма да се признават, ако Часовник Едно не е спрял или повреден или пълен.

25/23. Всички дискове или ленти от часовниците използвани в състезания трябва да са с постоянни и ясни маркировки.

25/24. Часовник който отпечатва времето с блед и неясен печат, зацапан печат или непълен отпечатък се дисквалифицират за настоящето състезание.

25/25. Ако лентата на някой часовник се скъса по време на проверката на часовника /засичане на контролно време/ и това стане пред свидетели от Клуба, времето записано на нея се приема за изчисляване на резултат след контролно засичане на времето.

25/26. Всички часовници за засичане на спортни постижения, трябва да бъдат запечатани  с мека жица и печати, на които има уникална маркировка от букви и цифри, може да се използва и клубния печат но само в случай че след това и по време на цялото състезание той се намира в сейф или шкаф който от своя страна е запечатан. Освен клубния печат, на пломбата трябва да стоят подписите на всички съдии или най-малко на трима члена на клуба.

25/27. При установяване на нарушение на правилата на параграф 25 ал.26  състезанието на клуба се анулира без право на обжалване.

25/28. За всеки часовник, който влиза в одобрените от Федерацията модели и марки, се издава сертификат за това че е в добро  състояние. Този сертификат се издава от Клубните Съдийски Комисии след като той бъде тестван от определените от тях лица преди началото на състезателния сезон, но не по рано от 14 дни.

25/29. Само часовник притежаващ сертификат за годност може да се използва в състезанията провеждани от федерацията.

25/30. При никакви условия никой от състезателите няма право да присъства при настройването и проверката на часовника му.

25/31. Всеки един часовник който се използва в състезанията трябва да има табелка с името на състезателя и номера на часовника.

25/32. Под номер на часовника се има предвид номера който часовника отпечатва на контролната лента и номера на часовниковия механизъм. /има модели при които номерата на печатащото устройство и часовниковия механизъм са различни и трябва да се запишат и двата номера на табелата/.

25/33. Електронни системи.

Електронни системи за засичане на пристигането на гълъбите се одобряват с решение на Националната Съдийска Комисия.

За да получи разрешение за използване, клубът подал молбата е длъжен да предостави пред НСК цялата техническа документация с официален превод на български за начина на ползване на устройството, както и да предостави оригинални инструкции /упътване за употреба, на езика на производителя или на англ./ за ползване от производителя.

Разрешението се дава във вид на протокол с всички подробности за задължителния начин на използване на уреда и в последствие се обявява официално в спортния правилник.

Уреда може да се ползва веднага след получаване на протокола който разрешава ползването в състезанията.

Електронните системи за засичане могат да се използват в клубове, чиито членове сами поемат разходите за набавяне на устройството, съпътстващото оборудване и официалния превод на съпътстващата документация за  експлоатация и контрол.

След като са получили разрешение клубовете могат да използват електронната система във всички състезания провеждани от Федерацията.

Нито един клуб или член не може да бъде принуден да използва електронна система за отчитане на резултатите си.

Гълъбовъди използващи електронна система са равноправни с гълъбовъдите които не я използват.

При използване на електронна система вместо разпоредбите за използване на класически часовник са в сила следните разпоредби:

КСК трябва да регистрира основното електронно устройство на всеки състезател, броя на антените регистриращи пристигането както и антената датчик която се използва при комплектуването на гълъбите преди състезание и е една за всички състезатели ползващи един модел електронна система.

Антените регистриращи пристигането на гълъбите трябва да бъдат задължително прикрепени на входа на гълъбарника, като за вход се смятат отворите през които влизат гълъбите. При установяване на неспазване на това правило всички състезания на гълъбовъда се анулират /за текущата година/ и му се отнема право на участие за две години.

Преди поставянето на гълъбите в транспортьора, членовете на КСК са длъжни да се убедят че електронните пръстени са здраво прикрепени към краката на гълъбите.

Електронния пръстен се поставя от гълъбовъда преди началото на състезателния сезон като номера се записва в специален протокол срещу номера на пожизнения пръстен на гълъба. Гълъбовъда е длъжен да използва този електронен пръстен само за един гълъб в рамките на един състезателен сезон.

При комплектуване на гълъбите преди състезание, собственика на електронната система няма право да присъства на процедурата.

След окончателното опръстеняване се отпечатва протокол който се подписва от съдиите на състезанието и от гълъбовъда. Данните за гълъбите на състезател ползващ електронна система се пазят заедно с данните на останалите състезатели участници в състезанието.

Не се разрешава поправка на ръка на данните за комплектуване на гълъбите отпечатани от принтера.

В случай че данните не могат да се отпечатат поради повреда на печатащото устройство или липса на ток, комисията съставя протокол като се вземат данните направо от дисплея. Протокола се подписва от КСК и се използва в последствие за отчитане на резултатите на състезанието.

В случай че данните за пристигането на гълъба изчезнат от дисплея или са неизползваеми, гълъба се дисквалифицира за настоящото състезание. Същото се отнася и за гълъби за които се установи че данните на електронния пръстен не съвпадат с тези от протокола изготвен преди състезанието.

Преди вкарването на данните от електронната система в главния компютър за отчитане на резултатите, те трябва да бъдат отпечатани. Отпечатания протокол е равностоен на лентата от класическия часовник за засичане на време.

Отпечатания протокол се подписва от членовете на КСК и по този начин се извършва заверка на състезателя.

26/. Механични часовници.

26/1. Тестване:  часовниците от тази категория, определени за ползване в състезанията, трябва да се тестват в клубовете, преди състезателния сезон, в продължение на не по-малко от 24 часа. Като за целта всички часовници се събират на едно място и се стартират по указан знак от съдията. След това се запечатват и се правят три контролни маркирания през 8 часа.

За проведените тестове се издава протокол подписан от поне от двама от съдиите или лица посочени от тях провеждащи тези тестове. За да бъде обявен за приемлив за състезание часовникът трябва да изпълнява всички от следните условия:

а) Максималният допустим размер на избързването не трябва да надвишава 8 секунди на час.

б) Максималният допустим размер на изоставането не трябва да надвишава 8 секунди на час.

в) Разликата между отклоненията в две различни позиции не трябва да надвишава 8 секунди на час. (Например ако при един от тестовете часовникът показва избързване с по 5 секунди на час, това означава, че в останалите две позиции той не може да показва закъснение с повече от 3 секунди в час).

г) Часовниците, които маркират времето с пробиване на дупка трябва при всяко маркиране да правят само по една ясна и видима дупчица.

26/2. Часовник, който не отговаря на това условие не се приема за използване по време на състезания.

27/. Електронни часовници и разпечатки. Тестване.

27/1. Часовниците от тази категория определени за използване по време на състезания трябва да се тестват от клубовете в продължение на 24 часа еднократно, през които избързването или закъснението не може да надвишава 25 секунди за целия период поставени в нормално работно положение.

27/2. За тестовете на часовниците се съставя протокол, който трябва да е подписан поне от двама от лицата провеждащи тестовете.

28/. Проверяване.

28/1. По време на проверката са нужни данни, които се отпечатват от часовника, из печатаната информация трябва да бъде сравнена с показанията на циферблата на самия часовник.

ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ПРЕДИ ОТВАРЯНЕТО НА ЧАСОВНИКА.

Ако данните от разпечатката на часовника не съвпадат с показаните на дисплея данни, часовника се дисквалифицира.

28/2. В случаите на спиране на тока или скъсване на печатната лента информацията от дисплея на часовника се записва ръчно на хартия заедно с информацията и подписите на съдиите.

28/3. След като се извади копие от информацията и се свери с показанията на дисплея и се докаже, че те съвпадат, може да се свали печата на часовника и той да се отвори. След това пръстените се изваждат един по един и последователно се проверяват.

29/ Главни Часовници.

29/1. Всички часовници, използвани за състезания трябва да бъдат сверени с Главния часовник, който трябва да може да показва и маркира дните, часовете, минутите и секундите.

29/2. Всички Главни Часовници трябва да бъдат сверени най-много един час преди стартирането на часовниците на гълъбовъдите за всяко едно състезание и следващо сверяване най-много един час преди засичане на контролното време след приключване на състезанието.

29/3. Главните часовници могат да бъдат само сверяващи се или да се сверяват ръчно чрез времето подадено от компютър но, след неговото обновяване чрез Интернет мрежата.

30/. Правила за поведение на придружители и контрольори.

30/1. Придружителят на транспортьора трябва да е сигурен, че гълъбите са натоварени в превозното средство според изискванията на Правилника. Това означава, че преноските са сигурно закрепени и наредени по рафтовете в транспортьора и свободното място в тях е достатъчно и е над определения от Правилника минимум. Той трябва да се увери, че са спазени всички изисквания на правилника за товаренето и транспортирането на гълъбите до старта.

Приложение към точка 30/1. За транспортиране на гълъби участващи в състезания на Федерацията:

Височина Вместимост

На гълъб при транспортиране

до 300 километра.

 

Вместимост

На гълъб при транспортиране

над 300 километра.

 

Млади гълъби 23 сантиметра 280 квадратни сантиметра 300 квадратни сантиметра
Стари гълъби 23 сантиметра 300 квадратни сантиметра 340 квадратни сантиметра

 

транспортиране на спортни гълъби участващи в състезания на Федерацията 30/2. Придружителят е задължен да проверява състоянието на птиците при всяко спиране за почивка, но не на повече от 6 часа.

30/3. Придружителят на транспортьора с гълъбите е длъжен да осигури нужната им храна и вода за състезанието. Може да не им се дава храна и вода по време на пътуването, ако има изрични инструкции за това.

30/4. Той е лично отговорен за доброто състояние на птиците поставени под негова отговорност.

30/5. Придружителят на транспортьора с гълъбите трябва така да разположи превозното средство, че да осигури най-добри условия за пускането на птиците като се вземат предвид и метеорологичните условия и посоката на вятъра. Той е лично отговорен за това да провери веднага след пускането на птиците, че всички преноски на транспортьора са отворени и няма живи птици, които да са останали не излетели.

30/6. Той трябва да следи прогнозите за времето и заедно с останалите Придружители на това място за пускане и контрольора на състезанието да определят часовете за пускане, като първо се пускат тези птици, които летят на най-дълго разстояние. Между отделните пускания на птици трябва да има период минимум от по 10 минути.

30/7. Придружителят на транспортьора с гълъбите е лично отговорен за пускането на гълъбите, независимо дали има съветник по състезанието или не.

30/8. В случай, че някоя птица избяга преди официалното пускане, той трябва по най-бързия начин да се свърже с официални лица от Организацията си, за да се реши какви спешни мерки да се вземат.

30/9. Точното време на пускане на птиците трябва да бъде съобщено на секретаря или на главния съдия на състезанието заедно с пълен отчет за хода на състезанието /метеорологичните условия/, а също така трябва да се попълни  декларация подписана от Придружителя и Контрольора на транспортьора с гълъбите, че транспортьорът е прегледан след пускането на птиците и няма не излетели живи гълъби.

30/10. Мястото на пускане на гълъбите трябва да се оставя чисто и подредено. Това включва прибирането на всички печати и запечатващи средства, които трябва да бъдат изхвърлени на определените за това места, или натоварени обратно в транспортьора и изхвърлени след завръщането.

30/11. За освобождаването на птиците от друго място, различно от предварително предвиденото /в зависимост от влошаващи се метеорологични условия или повреда на транспортьора или други форсмажорни обстоятелства изискващи стартирането на гълъбите/  Придружителят е длъжен да получи пълното съгласие на Главния съдия след дискутиране със съдийската комисия, в противен случай гълъбите не се стартират и се чака потвърждение.

30/12. Стартирането на гълъбите става само и единствено след потвърждение от някой от съдиите определени за тази цел.

30/13. Придружителят е задължен да докладва на Организацията, или още на мястото за пускане, или след прибирането си за всяко нещо, което може да представлява риск както за птиците, така и за транспортьора, или за справедливостта при пускането, включително и за негов пропуск на мястото за пускане на гълъбите.

30/14. Контрольора се определя от ръководството на клуба намиращ се най-близо да точката на старта след писмена или устна молба от клуба провеждащ състезанието.

30/15. Всеки клуб, членуващ във Федерацията е длъжен да осигури контрольор на старта, след молба от клуба организатор на състезанието.

30/16. При отказ на клуба да осигури контрольор, се замразява членството му във Федерацията за срок от две години.

30/17. При отказ на гълъбовъд да се яви на старта като контрольор се замразява членството му във Федерацията за две години. Неявяването на гълъбовъда определен за контрольор /без уважителна причина/ на старта е равносилно на отказ и се наказва по същия начин.

30/18. Контрольора е длъжен:

Да се яви на мястото на старта минимум 30 мин. преди времето определено за стартиране на гълъбите.

Да се убеди че гълъбите са нахранени и напоени или че е спазено изискването от клуба за определеното състезание.

Да провери за целостта на пломбите и за това дали всички клетки на транспортьора са пломбирани.

Да провери приблизителната бройка на гълъбите и дали отговаря на данните от стартовия протокол.

След потвърждение от Клубната Съдийска Комисия да даде разрешение за стартиране на гълъбите.

Да се убеди че в транспортьора няма не излетели живи гълъби и след това да подпише стартовия протокол.

30/19. Всички разходи на Контрольора са за сметка на клуба организатор на състезанието и следва да се заплатят на място от Придружителя.

31/. Настоящия Спортен правилник влиза в сила след одобрение на Управителния съвет и Националната съдийска комисия на Българска федерация на гълъбовъдите на спортни гълъби и остава в сила до отмяната му от същите органи

Председател на Българска Федерация на Гълъбовъдите на Спортни гълъби:

1.

Председател на Национална Съдийска комисия:

1.

Членове на Националната съдийска комисия:

1.

2.

3.

4.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 1 comment… add one }
  • Тошо 25/05/2019, 11:07

    Здравейте колеги. Ще дам моето мнение с цел подобряване на сайта.
    1-Трябва да се виждат новините за предстоящите състезания-къде ще се събират гълъбите, в колко часът, кога ще се плаща и т.н.
    2-Програмата за състезанията.
    3-Резултатите от състезанията.
    4-Асовите резултати.
    5-Ако може всеки председател да може да си напише сам клубът, членовете на клубът, координатите на гълъбарниците, състезателната програма и резултатите от състезанията.

Leave a Comment

error: Content is protected !!