≡ Menu

Болестта Токсоплазмоза ограничаване на заразата

Болестта Токсоплазмоза ограничаване на заразата Токсоплазмозата е една от много сериозните болести засягащи спортните гълъби. Причината за нея са без пигментни паразити токсоплазми. Това са микроорганизми, които са едноклетъчни, и благодарение на еволюцията имат много сложен строеж. Те са широко разпространени и са способни да заразят много домашни птици и животни, включително нас хората. Поради сериозността и широкото разпространение на болестта се извършват сериозни проучвания за борба с тази много коварна болест.

Името на тези микроорганизми е Toxoplasma gondii. Стадиите през които преминава в развитието си токсоплазмата са ндозоит, мерозоит, цистозоит, псевдоцистита, шизонт, гамети и ооциста. Тази болест е описана за първи път при гълъбите през 1936 година. В миналото се е смятало, че токсоплазмата има един определен вид, наподобяващ резен портокал, но в последствие се установява, че тя има 5 различни форми.

Пъпкуването, или така нареченото делене е основният метод за размножаване на ендозоитите, така се получават мерозоитите. Те си приличат по форма и устройство, но мерозоитите са по-малки по размер. Цистозоитите от друга страна са големи и се получават когато се струпват много паразити на едно място. Те се обвиват в обвивка с дебелина от 10 до 300 μm.

Обикновено цистозоитите се получават при щамове, които не са силно заразни, или когато гостоприемника има много добра резистентност.
Псевдо цистата от друга страна е струпване на много паразити, които са обвити с тънка обвивка и се намират в организмите на междинните гостоприемници. Псевдо цистите се срещат по-често при гостоприемници с намалена защита или силно вирулентни щамове. В чревния епител на крайните гостоприемници се развиват шизонтите, а мерозоитите се диференцират в микро и макрогамети, след няколко шизогонии.

След оплождането на паразитите се образува зигота, тя е обвита от дебела обвивка и в последствие се превръща в ооциста. Ооцистите след като се оформят в червата на котките биват изхвърляни навън с изпражненията. Когато се намерят във външната среда, те стават спори за 3 – 4 дни, след което се превръщат в цисти, които заразяват, тези цисти са изградени от две спороцисти с по 4 спорозоита.

Различните форми на този паразит имат различна устойчивост в околната среда. Например в стомашен сок те много бързо умират. Циститите имат по-добра устойчивост и оживяват до 2 месеца при ниски температури до около 4 градуса.

Всички домашни птици и бозайници могат да се заразят с токсоплазма, като тя се предава най-често от заразени птици, които отделят цисти поглъщани от други птици. Много често това заразяване става посредством спорулирали ооцисти, които се отделят с фекалиите на котките. Котките са животните които при които токсоплазмата е най-разпространена и те са нейните най-чести приносители.

Инкубационния период на токсоплазмозата е 24 дни, като първите признаци са увеличена жажда, липса на апетит, отпадналост. Смъртните случай обикновено са 20 до 60 дена след като спортните гълъби се заразят. Смъртността е много висока и е възможно да изгубите всички птици от ятото си. В по-напреднал стадий могат да се наблюдават гърчове и парализа на крайниците на спортните гълъби, както и затруднено преглъщане, отслабване, липса на рефлекс на клепачите и апатия.

Паразитите увреждат сериозно главната нервна система-мозъка, ретината и зрителния нерв. От вътрешните органи, най-загаснати са далака и черния дроб, като в тях се наблюдават жълти огнища. Кървави възпаления се наблюдават в храносмилателните органи.

Диагнозата се поставя само и единствено след лабораторно изследване.

За болестта Токсоплазмоза няма лечение!

Важно е болните птици да се изолират и унищожат, за да се ограничи заразата. Дезинфекцията и спазването на чистота и добра хигиена в гълъбарника са също от изключителна важност за да се предотврати заразяването. Гризачите и котките трябва да бъдат изолирани от гълъбарника, понеже те са най-честите източници на заразата.

Котките и други видове бозайници не трябва да се пускат в помещенията където се държат храната на спортните гълъби. Изпражненията на котките трябва да се почистят, те се изгарят и мястото се дезинфекцира. Също така, те никога не трябва да се хранят със сурови животни или птици.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!