≡ Menu

Болестта парамиксовироза при гълъбите

Парамиксовироза при гълъбите Какво точно представлява болестта паромиксовироза по гълъбите и как ефективно да се справим с нея.

Паромиксовирозата по гълъбите е заразна болест, която е много опасна за гълъбите. От нея се разболяват птици от всяка възраст. Други популярни нейни наименования са псевдо-чума и Нюкясълска болест. Първият регистриран случай на тази болест е през 1926 година на остров Ява.

Заболяването още при първоначалната си регистрация причинява огромни щети на популацията на птиците. На остров Ява, то се нарича Batavia disease или псевдо-чума, но едновременно с него в Ню касъл, Англия се появява заболяване със същите характеристики. От там идва и името Нюкасалска болест. Днес, тази болест се открива във всички кътчета на света. Като първият регистриран в България случай е от 1943 година.

Вирус от щам APMV 1, който е от групата на парамиксовирусите е причинител на болестта и е подобен на вируса причинител на Нюкасалската болест, но не е същия. Този вирус е силно патогенен само за гълъбите и домашните птици.
Вирусът е много устойчив на влиянието на външната среда, като издържа на много ниски температури, но загива при температури над 55 градуса целзий. Той има хемаглутениращи свойства, което означава, че се свързва с червените кръвни телца.

Болестта парамиксовироза при гълъбите Дезинфекционни средства

Хлорна вар 1-5%, варно мляко 10-20 %, фенол, формалин, крезол, натриева основа 1-2 % са ефективни дезинфекционни средства в борбата срещу паромиксовироза.

Заразяването става чрез секретите и екскрементите на вече болни птици, също и чрез труповете на починалите от болестта, като особено много вируси отиват в околната среда, когато птиците са много тежко болни. Кафезните птици, които са пренасяни през граница, като папагалчета и канарчета са също друг начин по който болестта се разпространява.
Поради голямата мобилност на спортните гълъбите, заразяването от тази болест е много улеснено. Тя често се пренася между птиците по време на състезания, изложения, регионални и международни. Покупко-продажба или размяна на птици. Не само гълъбите, но и хората работещи с тях разнасят заразата по дрехите, обувките си, също и чрез инвентара, който се ползва за обслужване на спортните гълъби. По механичен начин вируса се пренася и от екто-паразитите, като кокошинки и кърлежи.
Паромиксовироза е активна и засяга птиците през всички сезони и във всяка възраст.

Вируса навлиза в кръвта на заразените гълъби и от там има достъп до всички органи. Този процес се нарича вирамия. По този начин гълъбите получават множество инфекции и възпалителни процеси, кръвоизливи, влошава се кръвообращението, получават се тромбози и се наблюдават изменения на сърдечния мускул, както и много други вътрешни органи, като черен дроб, стомах, далак и други.

Болестта има 3 форми в зависимост от начина по който протича.
Свръх острата форма на псевдо-чумата се развива изключително бързо и гълъбите често много бързо умират от нея, без да се наблюдават някакви признаци. Понякога се наблюдават отпадналост, затруднено дишане и липса на апетит. Спортните гълъби отслабват и се обезводняват. Като цяло тази форма на болестта се развива светкавично и гълъбите започват да умират в рамките на ден, ден и половина след като са се разболели.

Острата форма на болестта обикновено се съпровожда с вялост, намален апетит, апатия, сънливост, птиците се крият в тъмни места, имат висока температура и понякога се наблюдават отоци по шията и главата.

В добавка изпражненията са кървави или воднисти, зеленикави или жълто кафеникави. Гълъбите имат усилена слузеста секреция от човката, която принуждава птиците да тръскат глава. Тази форма винаги завършва със смъртта на гълъбите, като продължава около 2 до 3 дни, като в крайната си фаза птиците изпадат в агония и силна сънливост.

Третата форма на псевдо-чумата се нарича под остра и основните признаци при нея са свързани с проблеми с дишането и нервната система. Птиците спират да се хранят, залитат, въртят се в кръг, имат спазми, трудно пазят равновесие и извиват шията си назад, имат мускулни спазми, подпират се на опашките си. Понякога се преобръщат или ходят назад. Тази форма на болестта протича по-бавно и смъртта настъпва след около седмица. Все пак смъртността не е толкова висока и някои птици оздравяват като напълно се възстановяват, докато други оздравяват, но остават с увредени крака, крила, шия.

На основа на клиничните признаци, които проявяват птиците се правят лабораторни изследвания, за да се постави правилно диагнозата. Тези изследвания се извършват върху труповете на умрели птици, основно на бъбреците и мозъка. При кръвни проби на живи птици, трябва да са минали поне 2 седмици от началото на инфекцията. Тогава се правят серологични изследвания и се изолира и идентифицира вируса.

Тази болест може да протече паралелно със салмонела, орнитоза, холера и др.
Това заболяване е много трудно за лекуване, понеже е вирусно. Принципно вирусните заболявания се поддават трудно на лечение. Най-добрият начин да се предпазят спортните гълъби е като се ваксинират по специален план за ваксиниране срещу парамиксовероза. Имат ли вече гълъбите симптоми на болестта, не трябва да бъдат ваксинирани и веднага трябва да се отделят от ятото. Тези гълъби започват да разпространяват вируса и причиняват заразяването на другите птици, за това те са заплаха за всички гълъби в гълъбарника. Лечението на болните птици трябва да започне веднага за да имат по-голям шанс да оздравеят. Лекарствата които обикновено са ефективни срещу това заболяване са Фармазин – 0,1 мл., Витамин ADE – 0.1 мл. и Селед – 0,05 мл. Те се дават в продължение на 6 дни.

Гълъбите които се повлияят положително от лечението имат нужда от допълнително подсилване с Мултивитамин EB 12 и Ливимун. La-Sota е друг медикамент, който може да се използва за подобряване на имунната система на болните птици. Той се дава в продължение на 3 дни под формата на капки в очите или в питейната вода, като често е доста ефективен.

Наблюдавайте гълъбите добре и отделете тези които страдат от тежка форма на парамиксовироза, те веднага трябва да бъдат изгорени за да се унищожи заразата напълно. Едновременно, ятото което е засегнато трябва да бъде изолирано под карантина и да не се пускат птиците да летят, за да не разпространят болестта още повече. Ограничете контакта на болните гълъби и като цяло всички гълъби от вашия гълъбарник в периода, когато имате боледуващи птици, не ги давайте на изложби, не продавайте и не пускайте гълъби на състезания. Птиците които нямат изявени признаци също могат да са приносители на тази много опасна болест и да причинят големи поражения.

За да ограничите възможността да се разболеят вашите спортни гълъби от псевдо-чума трябва да дезинфекцирате гълъбарника с всичките му помещения и инвентар поне веднъж в месеца. Използвайте 5% разтвор на формалин, хлорна вар или 5-10% разтвор на сода каустик. Друг важен момент е вашата наблюдателност. Винаги оглеждайте гълъбите за промени в поведението и състоянието, за да можете да забележите заболяването в много начална фаза. Ако това се случи, веднага потърсете ветеринарна помощ.

Възползвайте се от годишният план за ваксиниране срещу парамиксовироза, за да сте сигурни, че спортните ви гълъби ще бъдат предпазени от тази много коварна болест.

Моля, следвайте и харесайте RacingPigeons.net:
Pin Share
{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

error: Content is protected !!